Ana faaliyet konusu havaalanı restoran işletmeciliğini yürüttüğü tek yer olan Atatürk Havalimanı İç Hatlar Terminali'ndeki restoranları, sözleşmesi gereği TAV Havalimanları Holding'e devretmek zorunda kalan Uçak İşletmeleri AŞ (Usaş), borsa kotundan çıkarıldı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanlığı, restoranların devredilmesinin ardından faaliyetleri tamamen sona erdiği gerekçesiyle Usaş'ın kottan çıkarıldığını açıkladı. Bu karara göre Usaş hisseleri, bugünden itibaren İkinci Ulusal Pazar'da işlem görecek. Sermayesinin yüzde 56,25'i Gate Gourmet Participiation Espana SL'ye ait olan Usaş'ın yüzde 43,75'i ise borsada işlem görüyor.
Faaliyetleri sona erdi
İMKB Başkanlığı'ndan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, Usaş nezdinde borsa uzmanlarınca gerçekleştirilen incelemeler sonucunda şirketin kottan çıkarıldığı bildirildi. Havaalanı restoran işletmeciliği faaliyetinde bulunan Usaş'ın İstanbul Atatürk Havalimanı İç Hatlar Terminali'nde bulunan restoranlarının 30 Haziran'da tahliye edilmesi nedeniyle faaliyetlerinin tamamen sona erdiği hatırlatılan açıklamada, ancak Şirketin tasfiyesi konusunda halihazırda bir karar alınmadığına ve alternatif iş olanaklarının araştırıldığına dikkat çekildi. Ayrıca Şirketin vadesi geldiği halde ödenmemiş vergi, SSK gibi kamu borcu ile satıcı ve personel borcunun bulunmadığı da kaydedilen açıklamada, "Şirketin banka kredisi kullanmadığı, aleyhine açılmış mali durumunu önemli ölçüde etkileyecek hukuki sorunların bulunmadığı dikkate alınarak, hisse senetlerinin Genel Yönetmeliğin 47. Maddesi ve İMKB Kotasyon Yönetmeliği'nin 24. Maddesi kapsamında Borsa kotundan çıkarılarak, II. Ulusal Pazar'da işlem görmeye başlamasına karar verilmiştir" denildi.
İMKB ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yetkililerine dayanılarak Referans'ta daha önce yayınlanan bir haberde, bugüne kadar restoranların devrinin ardından hangi iş kolunda ne tür faaliyetler yürüteceği ile ilgili bir karar alamayan Usaş'ın gelişmelere göre İkinci Ulusal Pazar'a alınabileceği belirtilmişti. Borsa yönetimi, faaliyeti duran şirketlerde, yükümlülüklerini yerine getirip getirmemesine de bağlı olarak pazar değişikliğine gidebiliyor.
TAV Havalimanları Holding'in yüzde 66,66 paya sahip olduğu BTA Havalimanları Yiyecek ve İçecek Hizmetleri (BTA), İstanbul Atatürk Havalimanı İç Hatlar Terminali'nde bulunan ve daha önce Usaş tarafından işletilen, Kantin, Beerport, Kokpit Cafe, Kokpit Brasserie, İç Hatlar Botanik Cafe'den oluşan 5 adet hizmet noktasını 1 Temmuz itibariyle devralmıştı. Elindeki tüm işletmeleri devreden Usaş, şirket çalışanları için lojman niteliğinde olan üç apartman dairesini, işlevi kalmadığı gerekçesiyle toplam 1 milyon 150 bin lira bedel karşılığında elden çıkarmıştı.
Genel kuruldan karar çıkmadı
İşletmekte olduğu restoranları 30 Haziran 2010 tarihi itibariyle devredeceği 2008 yılından bu yana belli olan Usaş'ın ne tür bir faaliyete yöneleceğinin bilinmemesi denetçi firmanın 2009 bilançosuna şartlı onay vermesine neden olmuştu. Bu yıl nisan ayında yapılan genel kurul toplantısında faaliyet alanı ile ilgili olarak ortakları ile bir karar alması beklenen Usaş'ta bu genel kurul öncesinde bir istifa depremi yaşanmıştı. Genel Müdür Mohammed Hammam, Muhasebe Müdürü Haluk Menekşe ve Yönetim Kurulu Başkanı Mark E. Wall ard arda şirketteki görevlerinden ayrılmıştı. İstifaların ardından 30 Nisan'da yapılan genel kurul toplantısında faaliyetler ile ilgili konular gündeme gelmedi. Wall'ın yerine Thomas Albert Hollinger, Menekşe'nin yerine Nihat İkiz ve Hammam'ın yerine ise Orhan Özcan atandı.
Usaş 2006 yılında havayolu ikramına ilişkin tüm varlıkları 45 milyon dolara THY'ye ait DO&CO şirketine satmış ve restoran işletmeciliği işlerine odaklanmıştı. Aradan geçen sürede yurt genelindeki havlimanlarındaki işletmelerini birer birer kapatan ve 2009'da sadece Atatürk Havalimanı İç Hatlar Terminali'ndeki işletmede faaliyet gösteren şirket, ayrıca yurtdışında da satın alma görüşmeleri yürütüyordu. Ancak, Belçika'da kurulu deSter B.V.B.A. ve Tayland'da kurulu deSter Co. Ltd. şirketlerinin üretim kısımlarının satın almak için 2008'de başlayan görüşmeler, 2009 sonu itibariyle belirsiz bir süre askıya alındı. Oysa Usaş faaliyetlerinin ağırlığını Türkiye dışındaki bu tesislere kaydırmayı planlıyordu.
Referans