Mehmet Naci Aköz tarafından İstanbul Üsküdar’da, 2005 yılında kurulan müzede, dünyanın 6 kıta, 39 ülkesinden 3 bine yakın uçurtma ve uçurtma ile ilgili malzemeden oluşan koleksiyon sergileniyor.
Tamamen uçurtmayla ilgili kitap ve dergi gibi basılı yayınların muhafaza edildiği bir de kütüphanesi bulunan müzeye gelenler, gerek modelleri gerekse de tasarım ve renkleriyle görenleri adeta büyüleyen uçurtmaları görmekle kalmayıp, onlara dokunarak yakından inceleyebiliyor.
Girişi ücretsiz olan müzede, hem Kurucu Mehmet Naci Aköz hem de uzman eğitmenler, interaktif bir şekilde ziyaretçilere gerek uçurtma gerekse de Türk ve dünya uçurtma kültürü hakkında faydalı ve eğlenceli bilgiler veriyor.
Özellikle küçük yaşlar ve öğrencilere tiyatral dil ve interaktif uygulama ile eğlenceli, 14 yaş üzeri katılımcılara ise bilimsel ve kültürel anlatımla müze programı yapılıyor.
Müzede Türkiye’nin yanı sıra, Malezya, Hindistan, Tayland, Çin, Japonya gibi uçurtmacılıkta söz sahibi olan ülkelerden gelen, ejderhadan kurbağaya, ahtapottan deniz kızına, uçaktan gemiye çeşit çeşit şekillerde ve boylarda uçurtmalar sergileniyor.
Bunların dışında, 130 metrekare büyüklüğü ile Türkiye’nin en büyük uçurtması olan vatoz balığı uçurtma ile dünyanın en büyük 5. bayrak uçurtması olan 60 metrakarelik Türk bayrağı uçurtma da müzenin koleksiyonu arasında bulunuyor.
Sadece büyük uçurtmalar değil, pul büyüklüğündeki minik uçurtmalar da ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.
ZİYARETÇİLER KENDİ UÇURTMALARINI YAPABİLİYOR
Uçurtma sevgisini yeni nesile aşılamak ve Türk uçurtma kültürünü gelecek kuşaklara da aktarma amacıyla kurulan Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi’nde bir de uçurtma okulu bulunuyor. İstanbul’un ve Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen ziyaretçiler, sadece malzeme ücreti karşılığında atölye çalışmalarına katılarak, uzman eğitmenler gözetiminde kendi uçurtmalarını yapabilme imkanına kavuşuyorlar