Küresel ısınma ve çevre sorunlarıyla mücadelede bir adım daha atıldı. Milyonlarca insanı taşıyan yolcu uçaklarının hava kirliliğini artırdığını belirten yetkililer, hava taşımacılığında biyoyakıtların kullanımı için çalışmalarda aşama kaydedildiğini ifade ederek üç yıl içinde bu yakıtların kullanılacağını söylediler. ABD jet üreticileri uzmanı Darrin Morgan, uçaklarda bioyakıt kullanımının yakın gelecekte resmen onaylanacağını umduğunu belirterek "Biyoyakıt kullanım belgeleri yakında hazır olacak. Umduğumuzdan kısa sürede uçaklar biyoenerjiyle uçmaya başlayacak. Üç ila beş yıl içinde bu uygulamanın hayata geçmesini planlıyoruz ancak bu daha da erken olabilir" yorumunu yaptı.
Hava endüstrisinin bu uygulamayla daha çok bitkiye ihtiyacı olacağını ve bunun uygulamanın önündeki en büyük engel olacağını ifade eden Morgan, "Bir anda 13 bin uçağın soyadan elde edilen enerjiye ihtiyaç duyacağını düşünün. Bu araçların çalışmasını sağlamak için Avrupa kıtasının tümünde soya yetiştirsek bile ihtiyaç duyulan orana ulaşmamız oldukça zor olacak" şeklinde konuştu.
UYGULAMA BASİT
Bu uygulamayı hayata geçirmek için yeni bir teknolojiye gerek olmadığını, yapılacak uygulamanın oldukça basit olduğunu belirten Morgan, "önemli olan var olan biyoenerjinin hammaddesini bulmak" ifadesini kullandı.
Uçak bilimi uzmanları yakın gelecekte hava taşımacılığının yüzde 30'unun biyoyakıtla gerçekleştirileceğini tahmin ediyor. Bunun için yılda 85 milyar galon kerosene ihtiyaç duyulacağını ekleyen uzmanlar, bu miktarın elde edilmesinin imkânsıza yakın olduğunu söylüyor. Biyoyakıt uygulamasını kullanan Virgin Atlantic Havayolu şirketi ilk denemede başarı elde edememiş, British Airways'in yönetim kurulu başkanı Willie Walsh "Biyoyakıt düşüncesi bir hata" demişti. Bunun yanı sıra British Airways, Air France ve KLM gibi havayolu şirketleri biyoyakıt kullanımını destekleyenler arasında yer alıyor.
GUARDIAN