Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından, 31 Ocak 2002'de ''trafik akışı olmadığı ve yolcu potansiyeli bulunmadığı'' gerekçesiyle yolcu uçağı inmeden kapatılan Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesindeki havaalanı, Valiliğin girişimleriyle oluşturulan Zonguldak Özel Sivil Havacılık Sanayi ve Ticaret AŞ'ye 2006'da 25 yıllığına kiralandı.
Şirketin çalışmaları kapsamında, 110 kişi civarında yolcu kapasiteli küçük uçakların iniş kalkışı için uygun hale getirilen havaalanı, geçen yıl hava trafiğine açıldı, ancak şu ana kadar henüz hiçbir uçak inip kalkmadı. Uçak seferlerinin başlanmasına yönelik ilgili şirketlerle görüşmeler yapıldı. Mayıs ayından itibaren Almanya'ya ve yurt içine seferler düzenlenmesi planlanıyor. Küçük uçakların daha rahat iniş kalkışının sağlanması, büyük uçakların sefer yapabilmesi için havaalanının çevresinde bulunan 235 metre yüksekliğindeki Bostancılar Dağı'nın tıraşlanması kararlaştırıldı.
Proje doğrultusunda dağın 160 kodundan 50 koduna kadar olan kısmı üçgen şeklinde tıraşlanarak 2 milyon metreküp civarında hafriyat alınması planlanıyor.
Zonguldak Valiliği, dağın tıraşlanması konusunda bölgedeki iş adamlarından gerekli olan araçları ücretsiz temin ederken, bunların 1 milyon YTL olarak hesaplanan yakıt giderleri için de yardım kampanyasına destek bekliyor.
Valiliğin açtığı Zonguldak Halk Bankası Merkez ve Çaycuma ilçesi şubesinde ''Zonguldak Valiliği Havaalanı Hesabı'' adı altında merkezde ''07000016'' numaralı YTL, ''58000011'' numaralı avro, Çaycuma'da da ''07000007'' numaralı YTL hesabına vatandaşlar para yatırabilecek.
PİST UZATILACAK
Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, amaçlarının tarifeli uçak seferlerinin başlatılması olduğunu, bunun için de yurt içi ve dışında temaslarda bulunduklarını söyledi. Dağın üçgen şeklinde tıraşlanmasıyla uçakların havaalanında iniş kalkışının kolaylaşacağını anlatan Erkmen, şunları söyledi:
''Kamuoyunun desteğini sağlamak istiyoruz. Mayıs ayına kadar dağın tıraşlanmasının ardından pistin uzatılması durumunda havaalanına büyük uçaklar da iniş kalkış yapabilecek. Tepenin tıraşlanma işini gerçekleştirdikten sonra da ilgili bakanlıkla görüşüp pistin uzatılabileceğini ve dolayısıyla her türlü uçağın iniş kalkış yapabileceği havaalanına dönüşüm sağlanabileceğini bildireceğiz.''
BÜYÜK UÇAK HEDEFİ
Erkmen, kampanyalarının Bartın ve Karabük'ü de kapsadığını vurgulayarak, ''Böyle bir işi müteahhitlik hizmeti olarak yaptırmaya kalksanız 5-6 milyon YTL'ye mal olur. Ancak, sadece yakıt masrafıyla halledebileceğiz. Bunu bölge kentleri olarak hep birlikte başarabilecek güçteyiz. İlgili kurumlara yazılarımızı yazdık'' dedi.