FBI’ın başına 5 milyon dolar ödül koyduğu Mugniye’nin ölümü sonrası Hizbullah ve İran, İsrail’i suçladı. Hamas’tan taziye geldi. ABD, "Bu adam olmadan dünya daha güzel" dedi.
İsrail, Mugniye’ye suikast suçlamasını reddetti. Başbakanlıktan yayınlanan bildiride, "Olayı biz de medyadan duyduk. Kesinlikle ilgimiz yok" denildi.
Mugniye’nin adı ilk kez 1983’te Beyrut’ta 300 Amerikan deniz piyadesinin ölümüyle sonuçlanan eylemde duyuldu. Son olarak da iki İsrail askerinin kaçırılmasından sorumlu tutuldu.
Dünyadaki Amerikan, İsrail ve Yahudi hedeflerini 1980’lerin başından beri vuran saldırıları planlayan Hizbullah komutanlarından İmad Feyiz Mugniye (45), yıllardır saklandığı Suriye’nin başkenti Şam’da uğradığı bombalı suikast sonucu can verdi.
İranlılara ait bir okul ile Suriye istihbarat örgütünün bir bürosunun da bulunduğu Tanzim Kafar Sussa semtindeki evini salı gecesi terkeden Mugniye’nin, binmek üzere olduğu otomobil infilak etti. Suriye polisi iki kişinin yaralandığı saldırıda ölenin Hizbullah komutanı olduğunu belirledi. Lübnan’daki LBC televizyonu ise Mugniye’nin evinden çıkarken değil, İran okulundaki bir törenin ardından evine dönerken suikasta uğradığını iddia etti.
Hizbullah televizyonu, birkaç saat sonra doğruladığı suikastın nasıl gerçekleştiği hakkında bilgi vermedi. Örgüt kanalında yayınlanan açıklamada, "Lübnan’daki İslam direnişinin büyük cihatçı liderinin şehitler arasına katıldığını gururla bildiririz. Kumandan kardeşimiz Hacı İmad Mugniye, Siyonist İsraillerin elinde şehit olmuştur" dendi. Açıklamada, patlamadan "İsrailli ajanlar" sorumlu tutulurken, bugün törenle toprağa verilecek olan Mugniye’nin, "İsrail’e karşı haziranda verilen savaşta alınan büyük zaferi yaratanlardan biri" olduğu iddia edildi.
İSRAİL YALANLADI
Eylül ayında Suriye içlerinde nükleer tesis olabileceğinden şüphe edilen bir inşaatı hava saldırısıyla vuran İsrail Yönetimi ise, suikast iddialarını yalanladı. İsrail hükümeti önce patlama hakkında yorum yapmayı reddederken, dün öğle saatlerinde başbakanlıktan yapılan resmi açıklamada, "Haberi biz de medyadan öğrendik. Terör gruplarının iddiasını reddiyoruz" dendi. İsrail gizli servisi Mossad’ın eski başkanı Dany Yatom ise, "Mugniye’yi kim temizledi bilmiyorum, ama bu hiç şüphesiz istihbarat camiası için bir başarıdır. O, Usame bin Ladin ile aynı ligde, dünyanın en büyük teröristlerinden biriydi" dedi.
Şam, “Mugniye bizde değil” diyordu
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, Mugniye’nin, birçok kişinin ölümünden sorumlu soğukkanlı bir katil ve terörist olduğunu söyledi ve "Dünya bu adam olmadan daha güzel" diye konuştu. İran ise suikastı "devlet terörizmi" olarak niteleyip kınadı. İran İslam Devrimi’nin yıldönümü haftasında düzenlenen suikast, Lübnan’daki Hizbullah’a darbe vurmasının ve Filistin’deki Hamas’a gözdağı vermesinin yanı sıra, Suriye’nin de imajını etkiledi. Devlet Başkanı Beşar Esad, her an İsrail’in suikastına uğrama korkusuyla yaşayan ve kimlik değiştirdiği iddia edilen Mugniye’nin Suriye’de olduğunu reddediyordu. Şam’da 2004 yılında da bir Hamas militanına benzer bir suikast girişimi yapılmış, ancak bu militan ailesiyle birlikte bulunduğu otomobilini erken terkedince son anda kurtulmuştu.
İşte terör sicili
1980’lerden beri uçak kaçırma, rehin alma ve adam öldürme gibi suçlar işleyen Mugniye Lübnan, Suriye ve İran arasında gizlice mekik dokuyordu. Lübnan’da yer altı tünellerinde tonlarca silah depolayıp Hizbullah ordusunu kuran Mugniye, 1980’ler ve 1990’ların en ünlü terörist figürlerinden biri olsa da, son 15 yıldır ortadan kaybolmuştu. FBI’ın en çok aranan teröristler listesinde ilk sıralarda bulunan ve başına 5 milyon dolar ödül konulan Mugniye’nin arkasında olduğu başlıca eylemler şöyle:
1983 yılında Beyrut’taki Amerikan Büyükelçiliği ve deniz piyada kışlasını bombalatınca 300 kişi öldü.
İki yıl sonra ABD vatandaşlarını taşıyan TWA uçağını kaçırdı ve bir Amerikan sualtı komandosunu öldürdü.
Lübnan’da aralarında AP haber ajansının Ortadoğu büro şefinin de bulunduğu sayısız Amerikalı’yı kaçırttı ve toplam 260 kişinin ölümünden sorumlu tutuldu.
1992 yılında Arjantin’deki İsrail Büyükelçiliği’nin bombalanıp 29 kişinin öldürülmesi ve iki yıl sonra bu kez aynı ülkedeki Yahudi kültür merkezinin hedef alınıp 95 kişinin katledilmesi.
En son 1994’te görülmüştü
BEYRUT’taki Amerikan Üniversitesi’nde mühendislik öğrenimi gören "Hacı" lakaplı İmad Mugniye’nin 1962 doğumlu olduğu sanılıyordu. Ölümüne kadar, 20 yıl önce çekilmiş flu bir fotoğrafı dışında görüntüsü yayınlanmadı. Lübnan vatandaşı olan ve estetik operasyonla yüzünü değiştirdiği sanılan Mugniye, 1980’lerde bir dönem İran’da yaşadı, bir ara Filistin eski devlet başkanı Yaser Arafat’ın korumalığını yaptı.
En son 1994 yılında bubi tuzağıyla patlatılan aracında can veren kardeşi Fuad’ın cenazesinde görülen Mugniye’nin, 2006 yılında Suriye’de İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüştüğü de iddia edilmişti. Mugniye’nin bugün binlerce kişinin katılması beklenen cenazesi, suikasta kurban giden eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin ölüm yıldönümüne denk geldi.
Hürriyet