1986 yılında inşaatına başlanan Ünye Havaalanı, 1800 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğinde pisti inşa edildikten sonra ödenek yetersizliğinden tamamlanamadı. 1988 yılında da 49 yıllığına kullanımı Türk Hava Kurumu'na (THK) devredildi. Ancak yaklaşık 400 dönümlük havaalanı arazisi yöre sakinleri tarafından çeşitli amaçlarla kullanılmaya başlandı. Özellikle yazın bu aylarda fındık üreticilerin mekanı olan havaalanı pisti, 'fındık kurutma alanı' olarak kullanıyor.
Piste fındık seren üreticiler, atıl vaziyette duran havaalanı pistinin kendileri için çok verimli olduğunu dile getirdi. Fındık üreticisi 59 yaşındaki Mehmet Maral, "Yaklaşık 15 ton fındık üretiyorum. 4 yıldırda burada fındığımı kurutuyorum. Bizim için çok uygun bir yer. Fındık için ideal bir yer. Uzak mesafelerdeki köylerden de, ilçedeki tüccarlardan da fındık kurutmak için buraya gelenler var. Yılladır fındığımızı bu havaalanı pistinde kurutuyoruz" diye konuştu.
32 yaşındaki üretici Murat Emiroğlu ise "Havaalanı fındık kurutmak için elverişli. Kendi evimizin önünde fındığı bir haftada kuruturken, burada 2 günde kurutuyoruz. Zeminin beton olması fındık için ideal" dedi.
Safiye Pezük de Kumru İlçesi'nde oturduklarını, havaalanına fındık kurutmak için geldiklerini belirtti. Türk Hava Kurumu Ünye Şube Başkanı İsmail Sarı, "Buranın her yıl olduğu gibi bu yılda üreticiler tarafından harman olarak kullanılmakta. En kısa sürede buranın bir eğitim merkezi olması için girişimlerimiz devam ediyor. Bir meslek yüksek okulu açılması için temaslarımız sürmekte" diye konuştu.