Petrol fiyatlarındaki hızlı yükseliş, en büyük gider kalemleri akaryakıt olan havayolu kargo şirketlerini alarma geçirdi. Navlun ek ücretlerinde yeni bir uygulamaya geçmeye hazırlanan hava kargocular, yakıt ek ücretini yükün ağırlığı üzerinden değil hacim ağırlığı üzerinden alacak. Uygulamanın navlunu artırarak ihracatçıya ek yük getireceği belirtiliyor. TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Lojistik Konseyi Başkanı Bülent Aymen, "Bu uygulama direkt ihracatçıya yansıyacak. Zaten şu anda dünya piyasalarında rekabet etmekte güçlük çekiyoruz. Bir de bu uygulama bizi çok olumsuz etkiler" dedi.
Lufthansa, Emirates, Singapur gibi bazı havayolu kargo şirketleri, eylül ve ekim aylarından itibaren 'actual weight' uygulamasından 'chargeable weight'a geçeceklerini duyurdu.
Petrol fiyatlarındaki artışın taşımayı gerçekleştiren firmaların hızlı aksiyon almasına neden olduğunu belirten Turkish Cargo yetkilileri, Türkiye çıkışlı olarak yıllardır uyguladıkları akaryakıt harcı alma uygulamasında şimdilik bir değişiklik yapmayı düşünmediklerini ancak, pazarın dinamiklerine bağlı olarak belirli noktalarda 'chargeable weight' üzerinden yakıt harcı aldıklarını ifade etti. Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) yetkilileri ise bu uygulamanın taşımacılık giderlerini artıracağı ve ihracata zarar vereceği görüşünde. Uçağın yaktığı yakıtın, yükün hacmine değil ağırlığına göre arttığına dikkat çeken UTİKAD yetkilileri, bu nedenle 'chargeable weight'ın haksız bir uygulama olduğunu vurguladı.
“Türkiye'nin ihracat hedefine zarar verir”
Yabancı uçak şirketlerinin hava kargo taşımalarındaki ek yakıt ücretinin tartı ağırlığı yerine hacim ağırlığı üzerinden hesap edilmesine yönelik uygulamaları, UTİKAD yönetimini harekete geçirdi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile bir araya gelen dernek yöneticileri, firmalarının taşımalarda farklı yakıt ve güvenlik ücreti hesaplamalarının sektörde karışıklığa
neden olduğu yönündeki görüşlerini iletti. UTİKAD Başkanı Turgut Erkeskin, yakıt ek ücretinin tartı ağırlığı yerine hacim ağırlığı alınarak hesaplanmasına itirazları olduğunu, dile getirerek, şunları söyledi: "UTİKAD olarak, uçağın harcadığı yakıtın uçaktaki gerçek ağırlığa göre değişmesinden dolayı yakıt ek ücretinin de tartı ağırlığı üzerinden alınmasının doğru bir hesaplanma yönetimi olduğunu düşünüyoruz. Ancak bazı yabancı havayolu şirketlerinin hesaplamaları bu yöntem üzerinden yapmaları ve diğer havayollarının da ek yakıt ücretlerinde tartı ağırlığı yerine hacim ağırlığı yöntemini kullanmaya gideceklerine ilişkin açıklamalarının ardından itirazımızı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne bildirdik. İtirazımıza kurumdan yanıt geldi ve konuyla ilgili olarak görüşmek üzere Ankara'ya davet edildik. Bu uygulamanın yerli uçak şirketlerine örnek teşkil etmesi halinde bu konuda en büyük zararı ihracatçımız görecek.
Yakıt ek ücretinin hacim ağırlık üzerinden uygulanması, navlun ve ek ücretlerden oluşan hava taşımacılığı maliyetlerini de artıracak. Bu durum 2023 ihracat hedeflerine odaklanmış ülkemiz ihracatına da olumsuz yansıyacak." Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Bahri Kesici ise, söz konusu itirazı yerli havayolu şirketleri ile de bir araya gelerek değerlendireceklerini ifade etti.
Aysel YÜCEL-Dünya