GSM'den havacılığa kadar birçok sektör mobil uygulamalara yöneldi. Son olarak Türk Hava Yolları (THY) cep telefonu üzerinden uçak bileti satmaya başladı. Mobil uygulamaların Türkiye'de yaygınlaşmaya başladığını belirten Pozitron Genel Müdürü Fatih İşbecer, "Türkiye'de 65 milyon GSM abonesi var. Firmaları bu abonelerde buluşturuyoruz. Dünyada en çok bakılan ekran cep telefonu. Bu potansiyeli gören ve mobil teknolojinin artılarının farkına varan firmalar da yeni uygulamalar için adım atıyor. Örneğin en son THY için bir yazılım ürettik. Artık uçak biletleri cepten satın alınabilecek, chek-in yapabilecek" açıklamasını yaptı. İşbecer, tamamen Pozitron tarafından üretilen yazılımın güvenlik sorununu da aştığını belirtti.
Müşteri krizde bakiyeye baktı
Mobil teknolojileri en çok bankacılık sektörünün kullandığını kaydeden Fatih İşbecer, cep telefonuyla bir ayda 2 milyonun üzerinde bankacılık işlemi yapıldığını kaydetti. İşbecer, "Bir müşteri haftada iki kez bankaya gidiyorsa, cep yoluyla haftanın 5 günü işlem yapmaya başlıyor. Bu, alışkanlıkla birlikte markaya sadakati de artıran bir unsur. Bankacılıkta işlem süresini azaltma imkânı da sunan mobil uygulamaların şirketler için bir diğer faydası ise işlemlerde günlük iş yükünü azaltarak ciddi anlamda tasarruf sağlaması" diye konuştu.
Krizle birlikte mobil bankacılıkta işlem yapan müşterilerin en fazla bakiyelerini kontrol ettiğini vurgulayan İşbecer, bu işlemi döviz bilgisi, kredi kartı işlemleri, fatura ödemelerinin takip ettiğini aktardı.
Mobil teknolojilerine son dönemde birleşmelerin damga vurduğunu aktaran İşbecer, "Bütün dünya birleşmeleri konuşuyor. Fotoğraf makinesi telefonla birleşti. Bilgisayar telefonla birleşme yolunda ilerliyor. Takip sistemleri ve haritalar görüntüyle birleşti. Gelecek dönemde bunu büyüyen ekranlar izleyecek" dedi.
Telefonlardaki küçük ekranların tüketim üzerinde olumsuz etkisi olduğunu kaydeden İşbecer, telefondan projeksiyon gibi bir yansıtma sistemiyle veya katlanabilir teknolojilerle ekranların önümüzdeki 5 yıl içinde büyüyeceğini ifade etti.
Mobil dünya 2013'te nasıl bir evrim geçirecek?
Jupiterresearch araştırma şirketine göre, 3G kitlesel pazara 2010 yılında fiyatları düşürerek ve ön ödemeli aboneleri de hedefleyerek adapte olacak. Japonya'da 3G'ye geçiş 2001 yılında yaşandı. Şubat 2006'da kullanıcıların yüzde 50'si 3G'ye adapte oldu. Operatörlerin 2G'li telefonları önermeyi bırakmasıyla 2007 yılı sonuna gelindiğinde ise 3G'li cihaz kullanıcıları yüzde 80'e ulaştı. Cihaz pazarındaki bu gelişme ve operatörlerin sözleşmeli tarife paketleri önümüzdeki dönemde mobil uygulamaları daha da yaygınlaştıracak. Öngörülere göre 3G'ye geçişle birlikte cep telefonu abonelerinin yarısından fazlası 2012 yılında mobil interneti denemiş olacak.
SİBEL ATİK-Referans