10 bini aşkın Avrupalı seyahatseverin katıldığı anketin sonuçlarına göre; seyahatseverlerin %80’i uçakta yanına oturan yolcularla arada sırada bile olsa konuşmayı tercih ediyor. Uçakta en konuşkan milletler ise sıcakkanlılıklarıyla bilinen Güney Avrupa ülkelerinden Fransızlar, İspanyollar ve İtalyanlar olurken, bu ülkeleri Rusya ve Türkiye takip ediyor.
Dünyada bini aşkın havayolunun milyonlarca noktasını tarayarak en hesaplı uçak bileti alternatiflerini karşılaştırmalı olarak sunan Skyscanner, uçakta hangi ülkelerden yolcuların yanlarındaki kişiyle sohbet etmekten hoşlandığını araştırdı. 10.000’i aşkın seyahatsever ile yapılan anketin sonuçlarına göre Fransızlar, %43’lük oranla, yanlarındaki kişiyle her zaman konuşmaktan hoşlandıklarını belirterek uçakta en çok konuşan millet oldu. Fransızları, yüksek sesli konuşmaları ve sıcakkanlılıkları ile ünlü İspanyollar ve İtalyanlar izlerken, uçakta konuşmayı en az tercih edenler İngilizler oldu.
Araştırma sonuçlarına göre Ruslar, uçakta konuşmaktan en çok hoşlanan milletler sıralamasında 4. olurken, Türkler 5. sırada yer aldı. Türklerin %24’ü yanlarındaki kişiyle ilk defa tanışıyor olsalar bile her zaman sohbet etmek istediklerini belirtirken, %62’si arada sırada konuşmaktan hoşlandığını söyledi. Araştırmaya katılan Türklerin %14’ü ise uçakta yanındaki kişiyle sohbet etmeyi tercih etmediğini belirtti.
Skyscanner, yaptığı araştırma ile seyahatseverlerin uçakta konuşmaktan kaçınmak için ne gibi bahaneler ürettikleri konusuna da ışık tuttu. Ankete katılanlar arasında yanındaki yolcularla konuşmamak için oldukça ilginç yollara başvuranlar da bulunuyor. Örneğin seyahatseverlerin %2’si yanındaki yolcuyla konuşmamak için sağır numarası bile yaptıklarını belirtiyor. Kitap okuyormuş gibi yapmak, yanındaki yolcuyla göz teması kurmaktan kaçınmak ve uyuma numarası yapmak ise sıkça başvurulan diğer yöntemler arasında.
Uçuşlarda konuşmaktan en çok hoşlanan milletler ise şöyle sıralandı;
1. Fransızlar – %43
2. İspanyollar – % 36
3. İtalyanlar – %33
4. Ruslar – %25
5. Türkler – %24
6. Almanlar – %22
7. İsveçliler – %22
8. Hollandalılar – %19
9. Danimarkalılar – %18
10. İngilizler – % 16