Türk hava savunma sanayinin önde gelen kurumlarından TAİ'nin Genel Müdürü Dörtkaşlı, TAİ'nin kuruluşu, gelecekteki projeleri ve dünya hava savunma sanayindeki gelişmeler hakkında Milliyet'e şu değerlendirmelerde bulundu:
"Türk Uçak Sanayii A.Ş (TUSAŞ), 1950'lerde ara verilen ve 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında önemi tekrar ortaya çıkan milli havacılık sanayisinin oluşturulmasına yönelik çabaların bir sonucudur. F-16 uçağının üretimi, uçak üzerindeki sistemlerin entegrasyonu ve uçuş testlerini yaparak Hava Kuvvetlerimize teslim etmek üzere TAİ, Türk-ABD ortak yatırım şirketi olarak hisselerin yüzde 51'i TUSAŞ Türk Uçak Sanayii A.Ş'ye ve kalan yüzde 42'si platform ve motorun ana üreticileri ABD firmalarına ait olmak üzere kurulmuştur.
“Tasarıma ve yeni teknolojilere odaklandık”
Savunma sanayimizdeki gelişmelere paralel olarak milli ürün ve kabiliyetlerin geliştirilmesi amacıyla tasarımı geliştirme ve yeni üretim teknolojilerinin kazanılmasına odaklandık.
Yurt dışından birçok ülkenin ilgisini çeken ANKA İnsansız Hava Aracı Sistemimiz yüzde 100 yerli tasarımdır. Bir diğer kendi tasarımımız olan HÜRKUŞ Eğitim Uçağımızın ilk uçuşunu bu sene yapmayı planlıyoruz. Döner kanatlı platformlarda İtalyan AgustaWestland firması ile yola başlayıp özgünleştirdiğimiz ve tüm hakları ülkemize ait olan Tl 29 ATAK Helikopterimiz de teslimat aşamasına geldi.
“ANKA dünyada iddialı”
Yaklaşık 150 adet proje yürütmekteyiz. Dünyada üç ülkenin faaliyet gösterdiği Orta İrtifa Uzun Havada Kalışlı (MALE) İnsansız Hava Aracı sınıfında yer alan ANKA, 2 yıl süren yer testleri, uçuş testleri ve diğer faaliyetleriyle birlikte kabul testleri başarıyla tamamladı. ANKA'nın seri bir ürün olarak TSK'nin envanterine girmesine yönelik Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı alınmış durumda, bununla ilgili sözleşme görüşmelerimiz devam ediyor. Öte yandan ANKA'nın dünyada az sayıda iddialı üründen birisi olması nedeniyle yurtdışı pazarlara yönelik çalışmalarımız da devam ediyor.
TUSAŞ'ın özgün Başlangıç ve Temel Eğitim amaçlı eğitim uçağı geliştirme projesi olan HÜRKUŞ'umuzun 2012 yaz ayında hangardan çıkışı yapıldı. Bu senenin ilk yarısında ilk uçuşu yapmayı planlıyoruz. HÜRKUŞ'un seriye yönelik siparişi konusunda SSM ve TSK'yla çalışmalarımız devam ediyor.
ATAK Helikopter Programı, çok önem verdiğimiz bir programdır. Program kapsamında 60 adet Tl 29 helikopteri Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilecektir.
“Göktürk 3'e yönelik görüşmelerimiz sürüyor”
Uzay alanında ilk çalışmamız olan TÜBİTAK UZAY TUSAŞ İş Ortaklığı tarafından üretilen 2,5 m Çözünürlüklü Görüntüleme Amaçlı Bilimsel Araştırma ve Teknoloji Uydusu Geliştirme Projesi (GÖKTÜRK2) Uydusu Aralık 2012'de Çin'den fırlatıldı. Göktürk 3 projesine yönelik görüşmelerimiz devam etmektedir. Uluslararası işbirliklerimiz içinde Avrupa Havacılık Sanayinin çok uluslu ortak geliştirme projesi A400M yer almaktadır. Yapısal komponentlerin tasarım ve üretimine ilaveten, A400M Uçağı'nın tüm iç ve dış aydınlatma sistemleri (kokpit hariç) ile atık, temiz su sistemlerinin birinci derece tasarım ve tedarik sorumluluğu da TUSAŞ tarafından üstlenilmiş bulunmaktadır. Bu proje ile TUSAŞ, stratejik hedeflerinden birisi olan "Havacılık sektöründe global oyunculardan biri olma" yolunda önemli bir adım atmıştır.
Uluslararası pazarlarda Sivil Uçak Yapısal İş Paketleri, T129 ATAK Helikopteri ve ANKA İnsansız Hava Aracı Sistemi başta olmak üzere TUSAŞ ürün ve kabiliyetlerine yönelik iş geliştirme faaliyetlerimiz devam etmektedir. Bu bağlamda TUSAŞ tarafından özgün olarak geliştirilen MALE Sınıfı İHA sisteminin yakın gelecekte özellikle Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarında önemli bir ihracat potansiyeli yaratacağı kuvvetle muhtemeldir. T129 helikopterinin Pakistan, Ürdün, Azerbaycan ve benzeri ülkelerin ihtiyaçları için son derece uygun olduğu değerlendirilmektedir.
“İlk 100'de 83'üncüyüz”
Defense News dergisi tarafından 2011 verileri üzerinden yapılan değerlendirmeye göre, dünyadaki ilk 100 savunma şirketi arasına 83'üncü sıradan giren TUSAŞ, önümüzdeki yıllarda, dünyanın en önemli 50 savunma havacılık şirketi içerisine girmeyi hedeflemektedir. 2012 yılında 833 Milyon ABD Doları ciroya ulaşılmış olup, bunun üçte ikisinden fazlası ihracat olarak gerçekleşmiştir. Sabit ve döner kanatlı askeri/ticari uçak ve uçak parçası üretimindeki kanıtlanmış deneyimi ile TUSAŞ, Amerika, Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda, İspanya, İsviçre ve İtalya'da yer alan dünyanın büyük havacılık firmaları ile işbirliği içindedir. Bu kapsamda Ürdün Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan F-16'ların yapısal ve aviyonik modifikasyonları tamamlanmış olup Pakistan Hava Kuvvetleri ihtiyaçlarına yönelik F-16 modernizasyon projesi devam etmektedir.
Milliyet