Atlasjet uçağının Isparta yakınlarında düşerek 57 kişinin hayatını kaybetmesi, THY’ye kár sevincini paylaşacağı toplantıyı iptal ettirdi. Yılın ilk 9 ayında elde ettiği başarıları ve 145 milyon dolarlık kárını bir basın toplantısıyla açıklamaya hazırlanan THY, kaza üzerine bundan vazgeçti.
Bu yılın ilk 9 ayında kárını yüzde 62 artışla 145 milyon dolara çıkaran ve bunu da bir basın toplantısı ile açıklamaya hazırlanan Türk Hava Yolları, Atlasjet uçağının Isparta yakınlarında düşerek 57 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine bundan vazgeçti. Böyle acılı bir dönemde elde ettikleri başarıları bir basın toplantısı ile açıklamanın doğru olmayacağına karar veren THY yönetimi, basın açıklaması yapmakla yetindi.
PLAN SON ANDA DEĞİŞTİ: Ocak-eylül 2007 dönemine ait mali sonuçlarına ilişkin verilerini toparlayan THY, 1 Aralık Cumartesi günü (dün) bunu kamuoyu ile paylaşmayı planladı. Ancak, Atlasjet’e ait uçağın Isparta yakınlarında düştüğü ve 57 kişinin hayatını kaybettiği haberi gelince, THY yönetimi toplantı konusunda kararsızlık yaşadı. Ölenlerinin acılarının ve uçak yolculuklarının güvenliğinin konuşulduğu bir günde, toplantı düzenleyip THY’nin başarılarından söz etmenin pek doğru olmayacağına kadar veren yönetim, planını değiştirdi.
SUNUM BASIN AÇIKLAMASI OLDU: THY Genel Müdürü Temel Kotil’in toplantıda tablolarla THY’nin 9 aylık başarısını açıklaması düşünülürken, bu sunum son anda yazılı açıklama olarak basın kuruluşlarına gönderildi. Temel Kotil, burada şu değerlendirmeyi yaptı: "İstikrarlı büyüme ve kárlılığı yakalayan ortaklığımız büyük bir sıçrama yaparak önemli mesafeler kaydetti. Belirlenen strateji ve hedefler doğrultusunda gelinen noktada THY büyüklük bakımından ikiye katlandı. THY bugün 69 ülkede 138 şehirde 141 noktaya uçuş gerçekleştiriyor. Son 3 yılda artan konma sayısına rağmen başarılı bir operasyon gerçekleştiren THY, eylül itibariyle yüzde 83.3’lük zamanında kalkış oranıyla bu başarısını sürdürüyor. Hedefimiz THY’yi daha üst seviyelere taşıyarak, yeni uçakların filomuza katılmasıyla beraber taşınan yolcu, kaliteli ve güvenilir hizmet ve sağlıklıkta Avrupa’nın ve dünyanın sayılı şirketlerinde yer almasını sağlamak."
Kár 9 ayda yüzde 52 arttı
THY 9 aylık dönemde net dönem kárını bir önceki yıla yüzde 52 artırarak 194 milyon YTL’ye (dolar bazında yüzde 62 artışla 145 milyon dolar) çıkardı. Esas net faaliyet kárı 418 milyon YTL’yi (312 milyon dolar) bulan THY; 9 aylık dönemde esas faaliyet gelirlerini de yüzde 21 artışla 3 milyar 567 milyon YTL’ye (2.6 milyon dolar) çıkardı. Genel Müdür Temel Kotil, döviz kurlarında yaşanan düşüş ve bunun sonucunda bilanço kaynaklı oluşan net kur farkı zararının, net dönem karına olumsuz etki yaptığını belirtirken, şu değerlendirmeyi yaptı: "Ortaklığımız elde ettiği yüzde 12 operasyonel kár marjı, yüzde 5 net kár marjı oranları dünyanın en iyi şirketlerinden biri olduğunu göstermektedir. THY’nin kárlılığında yıllar itibariyle elde edilen başarılı sonuçlar özsermayeye olumlu katkı yaptı. Yeni uçakların alımıyla birlikte finansal borçlarda artış olmasına rağmen borçların aktiflere oranı (yüzde 0.34) ve özsermayeye oranı (yüzde 0.96), özsermayedeki (1.8 milyar YTL) belirgin iyileşmeden dolayı azaldı. Ortaya çıkan tablo THY’nin yatırımlar için çok güçlü hale getirdiğini gösteriyor."
16.5 milyon yolcu taşıdı
Ekim sonu itibariyle taşınan yolcu sayısı bir önceki yıla göre yüzde 16.6 artarak 16.5 milyonu aştı. Özellikle Ortadoğu’ya ve Uzakdoğu’ya taşınan yolcu sayısı yüzde 29 arttı. Yıl sonu itibariyle beklenti 170 bin konma gerçekleştirerek 20 milyon yolcuya ulaşmak.
Uçak sayısı 30 Kasım itibariyle 2’si kargo olmak üzere 101 adete çıktı. Filoda 17 tane geniş gövdeli uzun menzil uçağı bulunuyor. 2008 yılı sonuna kadar 20 yeni uçak daha filoya katılacak. yılın ilk 10 ayında kargo taşımacılığında yüzde 14 sağlanırken, 2008’de 2 Airbus 310 da kargo uçağına dönüştürülecek.
Şu ana kadar teslim alınan 38 yeni uçakla birlikte verimlilik de arttı. Günlük uçuş itilizasyonu, 2005 yılında 10 saat 21 dakika iken 2006 yılında 10 saat 31 dakikaya, bu yılın ilk 9 ayında da 11 saat 10 dakikaya ulaştı.
Personel sayısı operasyonel birimlerde artarken, diğer birimlerde azaldı. Son 4 yılda pilot sayısı 671’den 1.205’e, kabin memuru sayısı 1.676’dan 2540’a çıktı. Uçak başına düşen pilot sayısı 12’ye, kabin memuru sayısı 26’ya çıktı.
Dünya havayolu taşımacılığının 3’te 2’sini gerçekleştiren 3 havayolu ittifakından en büyüğü olan Star Alliance’a girme yönünde ilk adımı Aralık 2006’da atan THY, mart 2008 sonunda tam üye olmayı hedefliyor.
Hürriyet