HEDEF 40 MİLYON YOLCU
2008’de 4.5 milyar doları yakalamak istediklerini söyleyen Kotil, 2013 hedefini 10 milyar dolar ciro, 40 milyon yolcu olarak açıkladı. Star Alliance ile anlaşma yaptıklarını hatırlatan Kotil, “Artık, bu bölgede ulaşamayacağımız yer kalmayacak” diye konuştu.
Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, dünya havacılığının krizde olduğu dönemde THY’yi global bir marka haline getirdiklerini belirterek, “Günde 600 sefer yapan 101 uçağımız, 2007 yılında 20 milyon yolcu taşıdı ve 3.7 milyar dolarlık ciroya ulaştı. Operasyonel kârlılığımız yüzde 11.44 oldu. Bu rakam, dünyadaki yolcuların yüzde 1’i. Demek ki, bu havuzda bizim için sonsuz imkan var” dedi. THY’nin açıklanan bu rakamlarla bir önceki yıla göre kârlılıkta yüzde 28, yolcu sayısında da yüzde 16’lık bir artış kaydederek, 546 milyon YTL kâr ile rekora uçtuğunu söyleyen Kotil, THY’nin doluluk oranı olarak da yüzde 72.7 rakamına ulaştığını, 2008 yılında uçak sayısını 120’ye çıkararak, 23.5 milyon yolcu taşımayı hedeflediklerirni dile getirdi.
DELİNİN ETTİĞİNE BAK
Bu başarının tesadüf olmadığını ifade eden Genel Müdür Temel Kotil, THY’yi zirveye taşıyan bu süreci Türkiye okurları için şöyle anlattı; “Dünya havacılığı on yıllık periyotlar halinde krize girer. Bu kaçınılmazdır. 2000 yılı da havacılık için kriz yılıydı. Üzerine bir de 11 Eylül oldu. Piyasa zaten durgundu, tamamen durdu. 2003 yılında THY’nin yeniden yapılanması kararlaştırılınca 63 uçağımız vardı biz 59 uçak siparişi daha verdik. Bütün dünya ‘Bu Türkler deli!’, ‘Bu krizde bu kadar uçak sipariş edilir mi?’ diyerek bizi eleştirdiler. O dönem bütün fiyatlar dip yapmıştı. Çok doğru karar verdiğimizi biliyorduk. Kaldı ki yaptığımız yatırım teknoloji yatırımı idi. Kısa sürede elimizdeki eski uçakları çıkardık. Bazen büyümek için risk almak gerekir. Biz doğru zamanda, doğru işi yaptık. Dün bize deli diyenler de artık bugün bizi gıpta ile izliyor.”
Günümüz dünyasında, kaliteli iş yapıldığında en çok kâr getiren sektörün yüksek teknolojiyle sunulan hizmetler olduğuna vurgu yapan Temel Kotil, THY olarak bu açılımı yakaladıklarını söyledi. Kotil , “Havacılık sektörü de böyledir. Havayolu taşımacılığında en büyük teknolojik yatırım uçaklar. Yüksek teknolojiyle verilen hizmetler, miktar olarak küçük olmalarına rağmen en iyi kârlılıklara karşılık gelmektedir. Yüzde 11.4 olarak açıklanan operasyonel kâr rakamımızın büyük bir bölümü toplam bütçemizden yaptığımız yüzde 8’e denk geliyor. Ki bu oran geride kalan yüzde 92’yi taçlandırmaktadır” dedi.
THY KRİZDE DE BÜYÜYOR
Küresel havacılık pazarında bugün de kriz yaşandığını ancak buna rağmen THY’nin büyüdüğünü anlatan Genel Müdür Temel Kotil, ‘transit’ ve ‘business class’ yolcu sayısında artış olduğuna işaret etti. 2008’in ilk üç ayında yurt dışından yurt dışına transit yolcu sayısının yüzde 45 arttığını vurgulayan Kotil, sözlerini şöyle sürdürdü; “Yurt dışından yurt dışına transit sayısı 2007 boyunca 1 milyon kişi olmuş. Daha önce de söylediğim gibi bu rakamlar küresel pazarın yüzde 1’i. Bu pazardaki değerin tamamını getirdiğimizi bir düşünün. ‘Peki, bunu nasıl gerçekleştireceğiz?’ diye sorabilirsiniz. Küresel marka olmak gerektiğini ve ancak bu biçimiyle daha fazla payın ülkemize geleceğini söyleyebilirim.”
EN İYİ GELİR AVRUPA’DAN
THY’nin tarifeli yurt dışı uçuşlarında da sürpriz gelişmeler olduğunu belirten Genel Müdür Kotil, “Dış hatlarda 2007 yılının Ocak-Mart dönemindeki yolcu taşıma oranlarına baktığımızda bu yıl yüzde 21.9’luk bir artış ile iki milyon 80 bin 640 yolcu taşıdık. İç hatlarda ise yine geçen yıla oranla yüzde 11.7’lik bir artış sonucunda iki milyon 334 bin 853 yolcuyu uçurduk” dedi. Kotil, THY’nin 2007 yılında Avrupa uçuşlarından 1 milyar 827 milyon YTL Uzak Doğu’dan 828 milyon YTL, Orta Doğu’dan 445 milyon YTL, Kuzey Amerika’dan 210 milyon YTL, Kuzey Afrika’dan 100 milyon YTL’lik gelir sağlandığını anlattı
Orta Doğu’daki yükselişi otoritelerin dikkatle izlediğini ifade eden Kotil, “Orta Doğu’da yılın ilk üç ayında 265 bin 301 yolcu taşıyarak geçen yıla oranla bölgede yüzde 44.8’lik bir artış yakaladık” dedi.
PİLOTU BİZ YETİŞTİRİYORUZ
Türkiye’nin insan kaynaklarında en şanslı ülke olduğunu, THY’nin de bundan faydalandığını anlatan Temel Kotil, “THY’de eğitim de markalaşmış durumda. Kurum kendi pilotunu yetiştiriyor. Mesela bu yıl 96 yeni mezun aldık. Üniversiteden yeni mezun bu insanlar. Bu kişileri 12 ay içinde küçük uçaklarımızda özel pilot lisansı alana kadar eğiteceğiz. Sonra 4-6 ay arasında similatör eğitimi alacaklar. 18 ay sonunda yardımcı pilot lisansı ile kokpite oturacaklar. Üstelik aylık 4-5 bin dolar bir gelir elde edecekler. Bugün THY her türlü ihtiyacını yetiştiren bir kurum oldu. Bu çalışmalar da çok iyi gidiyor. 2003 yılında 640 olan pilotumuza 700 daha ekledik” diye konuştu.
KUŞLARIMIZ 5’TE UYANIR
Kotil söyle devam etti: “Kuşlarımız (THY uçaklarını kasdediyor) sabah 5’te uyanır; gece 1-2’de uykuya yatar. Her sene de bu kuşlarımızın sayısı artar. Bu yıl sonunda sayının 120 olmasını hedefliyoruz. Bizim hedeflerimizde çıktığımız yerden geri gelmek yoktur. Bu da ancak sürekli kalite ile olur. 2003 yılı itibarıyla çalışan başına yolcu sayımız 800 kişiydi. Bu yıl sayı 1.700’e çıktı. Hizmet sektöründe maksimum ve optimum kalite almanın bir verim noktası vardır. Kaliteli olsun dediğimizde ekstra bir çalışanı daha ekibe dahil etmek gerekiyor. Asıl referans noktamız da uçağın içi. Kesinlikle ikramlarda ve temizlikte taviz vermeyeceğiz.”
2006 yılında Türkiye’de oluşan havayolu ile seyahatin 59 milyon, 2007 yılında 70 milyon kişi olarak gerçekleştiğini, 2008’de 85 milyon olarak tahmin edildiğini dile getiren Temel Kotil, “Uçmak çok önemli bir ihtiyaç. Bunu Amerika 1960’lı yıllarda tamamladı, ulaşım ağını kurdu. Bizde ise çalışmalar büyük bir hızla sürüyor” dedi.
İstanbul merkez olacak
Türkiye’nin gerek konum gerekse altyapı olarak gelecekte (uçak imalatı hariç) havacılık endüstrisinin merkezi haline geleceğine işaret eden THY Genel Müdürü Temel Kotil, İstanbul’un da çok kısa sürede bir uçuş merkezi olacağını söyledi. “Bu gelişmelerde İstanbul’daki Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanı yetersiz kalacaktır” diyen Kotil, şunları kaydetti: “Türkiye Uzak Doğu ve Avrupa pazarının ortasında oturuyor. Bu da büyük avantajlar sağlıyor. Rakiplerimiz büyük uçaklarla çalışıyorlar, dolayısıyla uçağı doldurmadan uçamıyorlar. Ancak biz küçük uçaklarla daha çok sefer yapıyoruz. Üstelik konum gereği de üç saatte 55 ülkeye, her ülkeden de üç dört noktaya uçabiliyoruz. Bu da bize kâr getiriyor. Dolayısıyla Türkiye havacılıkta çok önemli bir fırsata sahip.”
Osman SAĞIRLI/Türkiye Gazetesi