Türk Hava Yolları ne yapmak istiyor?
Türkiye’nin en güzide kurumlarından biri olan THY yönetiminin uygulamaya koyduğu politika, bir yıldırma politikası mıdır yoksa ‘kadrolaşma’ denen illetin, bugünkü iktidar zihniyeti doğrultusunda hayata geçirilmek istenmesi mi?
Anlamak mümkün değil...
Şöyle ki;
THY yönetimi; çalışma hayatında belli bir süreyi tamamlamış personelini, ‘aba altından sopa göstererek’ emekli etmeye zorluyor. Çalışma hayatında 6.500 iş gününü tamamlayan kimi personele -ki çoğunlukla kadınlara- emekli olmaları tavsiye ediliyor. Yaşı ister 50’yi aşmamış, olsun, ister şirkette 20 yılını tamamlamamış olsun, fark etmiyor. Değil mi ki 6.500 iş gününü doldurdun, bu kadarı yeterli.
Daha önce; “Hayır, ben daha çalışmak istiyorum, henüz emekliliğe hazır değilim” derseniz, size “işe uyum ya da verimlilik” konusunda suçlamalar yöneltip, savunmanız isteniyor ve savunmadaki yanıtlarınız ne olursa olsun, tazminatınızı ödeyip, sizi işten atıyordu. Bunun üzerine; çalışanlar, ‘İş Güvenliği Yasası’ kapsamında, mahkemeye başvurup, yürütmeyi durdurma ve işe iade kararı alıyorlardı. THY Yönetim Kurulu mahkeme kararına rağmen, ‘işe iade’nin gereğini yerine getirmediği için, yine mahkeme kararıyla personeline, 10 ila 12 maaş tutarında tazminat ödemek zorunda kalıyordu. (Bu da bir anlamda, şirketi zarara uğratmak anlamına geliyor ki bu tür 200’e yakın vaka var.)
Bugünlerde ise, THY yönetimi taktik değiştirdi; emekliye sevk etmek istediği personel, bu teklifi kabul etmeyince, asli görevinden alıp, ilgisi olmayan farklı birimlere atayarak, onları başarısız kılıp, işten atmaya ya da kendiliklerinden emekliliğini istemeye zorluyor. Şu günlerde, bu uygulamayla karşı karşıya kalan 20’nin üzerinde personel var.
Allah aşkına sorarım size; bu bir baskı, bir hukuksuzluk, adaletsizlik ve bir zulüm ya da zorbalık değil de nedir?
Zira; emeklilik, çalışanlar için bireysel bir tercihtir ve onurlu bir süreçtir. İnsanın emekliliğini kendisi istemesidir doğru olanı. Bunu THY işvereninin zorlaması, üstelik; 2007’de yürürlüğe giren çalışma yasası uyarınca, kadınlarda 60, erkeklerde 65 yaş emeklilik sınırı ortadayken... Oldukça manidardır.
Bir başka ayrıntı ise; THY’nin işten attığı performansı yüksek kalifiye elemanların gittiği diğer özel havayolu şirketlerinin en güzide personeli olmasıdır. Üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir başka uygulama ise bugünkü THY yönetiminin göreve geldiği yaklaşık 8 yıl içerisinde, THY personel yapısını yaklaşık %70 oranında değiştirmesidir. Bu açıdan bakıldığında ise THY’nin hangi amaca hizmet ettiğini anlamamak için sağır sultan olmak gerekmez!
(THY’den bir grup personelin gönderdiği mektuptan derlenmiştir.)
Yalçın Bayer’in yazısı için TIKLAYINIZ…