HAVA-İŞ sendikası bugün üyelerine yaptığı duyuru ile 19 Ocak 2010 tarihinden bu yana sürdürülen THY A.O 22. Dönem toplu iş sözleşme görüşmelerinde maddeler üzerinde yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadığını açıkladı. Hava-İş sendikasının duyurusu şöyle:
Değerli Üyelerimiz;
19 Ocak 2010 tarihinde başlayan THY A.O 22. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde 5 oturum sürdürülen maddeler üzerindeki tartışmalarda olumlu bir gelişme sağlanmamıştır.
En son sendikamıza e-posta ile iletilen işveren teklifleri kurullarımızca değerlendirilmiş;
1- İşverence üzerinde değişiklik yaptığımız yeni önerilerimizin hiç birinin kabul görmemesi ve tüm maddelerin eski şekliyle önerilmesi,
2- 104. Madde uçucu ekipler ile ilgili yeni taleplerimiz (K/M, K/A kıdem sıralaması, gece uçuşları kısıtlamaları, gün tanımı, mesai ve dinlenme sürelerinin iyileştirilmesi, RM’lerin geç açıklanmasının önlenmesi, kredili uçuş ücretinin TİS kapsamına alınması vb), yıllık izin ve mazeret izinlerinin eşitlenmesi, tayinlerin gönüllülük esas alınarak yapılması, Yönetmeliklerde personelin özlük haklarını ilgilendiren konularda işverence yapılacak değişikliğin sendikanın onayı alınarak yapılması, vardiyalı çalışmaların esnekleştirilmemesi, Taşeron ve Geçici iş ilişkisi ile işçi çalıştırılmasının kısıtlanması gibi temel idari maddelerde çözüm için hiçbir adım atılmaması,
3- Baştan buyan masada beyan ettiğimiz toplu iş sözleşme süresinin 2 yıl düzenlemesine yönelik görüşümüze rağmen sürenin yeniden 3 yıl olarak önerilmesi,
4- Ücret artışlarında bu üç yıl üzerinden 1 yıl %6, 2 ve 3 yıllar altışar aylık %2.5 artış şeklindeki önerilerin ise;
a. Şirketin büyümesi ve personelin bu büyümedeki özverili rolünü dikkate almayan, emek maliyeti ve verimlilik verilerini göz ardı eden, şirketin mali performansına denk düşmeyen nitelikte olması,
b. 1 yıllık enflasyon artışının %10’ları aşmasına rağmen önerilen sistemin enflasyona karşı koruyucu nitelikte olmaması
c. Ücret dışındaki diğer sosyal yardımlarda hiçbir artış önerilmemesi
d. İşe giriş ücretlerinin 1 yılda %100’e ulaşması ve eski sözleşmeli personelin kıdem eşitlenmesinin kabul görmediği,
Gerekçeleri ile kabulünün mümkün olmadığı yönünde karar alınmıştır. Sendikamızın bu konuda kurulları ile birlikte aldığı bu karar 03.03.2010 tarihinde yapılan oturumda işveren tarafına iletilmiştir.
Bu kapsamda her iki tarafça da bu aşamada maddeler üzerinde tekraren yapılacak görüşmelerden bir sonuç alınamayacağının ortaya çıktığı tespiti yapılmış ve UYUŞMAZLIK ZAPTI tutulması yönünde karar alınmıştır. Bu karar kapsamında tutulacak UYUŞMAZLIK ZAPTI imzalandığında sizlerin bilgisine gerekçeleri ile sunulacaktır.
Bu çerçevede UYUŞMAZLIK ZAPTI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına iletildiğinde Resmi Arabulucu süreci başlayacaktır.
Sendikamız resmi süreç olarak UYUŞMAZLIK ZAPTI tutulmasının tarafların yeniden değerlendirme ve görüşme yapmalarının önünde bir engel olmadığını, yeniden yapılacak görüşme, diyalog ve değerlendirmelere açık olduğunu ayrıca işveren tarafına iletmiştir.
Toplu iş sözleşmesi çalışanlar için hakların geliştirilmesi için 2 yılda bir yakalanan bir fırsattır. 1 yıl gecikmeyle başlatılan bu sürecin, sabırla inançla, ücret, sosyal haklar, çalışma koşullarının iyileştirilmesi bütünlüğünde haklarımızın alınarak bitirilmesi için gerektiğinde yasal ve meşru tüm haklarımızın kullanılması sendikamızın yıllardır temel politikası olmuştur. Saygılarımızla.
Ancak hatırlatmak isteriz ki geçmiş dönemlerde her türlü yol denenerek toplu iş sözleşmesinin başarısız kılınmasına yönelik girişimlerden hiçbir şekilde sonuç alınamamıştır. Bu deneyimlerin iyi irdelenmesi ve çözüm için çalışanların ve onun temsilcisi sendikanın sesine kulak verilmesini temenni ederiz.
Saygılarımızla.