THY, meteorolojiden alacağı anlık verilerle uçakların rotasını daha az yakıt yakacak şekilde düzenliyor. THY Genel Müdürü Temel Kotil, “Rüzgarı da arkamıza alacağımız uçuşlarda yılda 30 milyon dolar tasarruf sağlayacağız” dedi.
THY ile Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Havacılık Çalıştayı’nda hava tahminlerinin sektöre getireceği avantajlar ele alındı. THY Genel Müdürü Temel Kotil, uçaklara anlık meteorolojik bilgiler veren sistem sayesinde pilotların daha güvenli bir uçuş yapacaklarını söyledi. Kotil, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile ortak çalışmamız devrede. Bu sayede uçaklarımız havalanmadan önce anlık hava durumu alınıyor. Yenilediğimiz dispec sistemiyle hem Türkiye’deki, hem de dünyadaki bütün meteorolojik şartları öğreniyoruz. Sistem uçuş planını dökmeden önce en karlı uçuş rotasını çiziyor. Uçaklarımız rüzgarı arkasına alarak büyük oranda yakıt tasarrufu sağlıyor. Bu sayede yılda 30 milyon dolarlık tasarruf yapacağız” diye konuştu.
Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Eldemir ise meteorolojinin, tarım, havacılık, ulaşım ve birçok alanda hizmet verdiğini belirterek, “Önemli olan sayısal veriler sunmaktır. Yağmur yağacak, nereleri ne miktarda sel basacak bunun ilgili birimlere hızla iletilmesi gerekir. Havacılıkta da anlık veriler can ve mal emniyeti açısından çok önemli. Pilotlarımız hangi bölgelerde yağış, fırtına veya türbülans varsa bundan anında haberdar olarak uçuş güvenliğini azami seviyelere çıkaracaklar” dedi.
YANARDAĞ PATLAMASINDA ÖNEMİ GÖRÜLDÜ
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar da THY ile yaptıkları işbirliğinin faydalarını anlatırken, “Türkiye’de 61 havalimanında anlık hava tahminlerini pilotlarımıza iletiyoruz. Bu işbirliğinin ne kadar hayati olduğunu volkan patlaması sırasında yaşadık. Hemen her dakika THY ile irtibat halinde kalarak küllerin muhtemel güzergahı hakkında bilgi verdik. Bu sayede uçak seferlerinde iptaller yaşanmadı” şeklinde konuştu.
İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da dünyadaki en sağlıklı meteorolojik tahminlerin havalimanlarındaki meteoroloji istasyonlarından geldiğini kaydetti. Kadıoğlu, “Volkan patlaması gibi durumlarda THY ve özel havayolu şirketlerimiz kriz merkezi kurdular. Ancak bu yeterli değildir. Anlık refleksler yerine, bu tür olayların her zaman yaşanabileceğini göz önüne alarak kriz merkezlerinin risk merkezlerine dönüştürülmesi gerekir. Aksi takdirde işin faturası çok ağır olabilir” dedi.