TEŞEKKÜRLER UMUT ORAN
27 Şubat 2013 günü TALPA çalıştayında uçuş ve yer ekiplerinin yorgunluğu konusunda yapmış olduğum sunumun üzerinden tam 1 ay geçti.
Çalıştay günü ve sonrası ekiplerin yorgunluğu ve uçuş emniyeti konularında çok şeyler söylendi ve yazıldı. Havacılık sektöründeki yorgunluk konusundaki bu farkındalık sonrası sorumluların, idareci ve yöneticilerin bazı iyileştirici adımlar atacakları şeklinde umutlandım. Ne de olsa uçuş ve yer ekiplerin kümülatif yorgunlukları uçuş emniyeti riski yanında, yükselen havacılığımıza yakışmayan kara bir leke gibiydi. İngiltere'de; Avrupa’dan farklı, uçuş ekiplerini yormayan CAP 371 dedikleri kendilerine has bir FTL (Uçuş ekiplerinin çalışma ve dinlenme sürelerini belirleyen kurallar) uygulaması vardı; bu örnek alınabilirdi. Avrupa birincisi olmak isteyen yöneticilerin bu risk unsurunu kaldırmak için "bunu yapmak istemeleri" yeterliydi.
Türkiye’nin gelişen sivil havacılığına paralel olarak Avrupa'yı beklemeden ve EASA’ya bağımlı olmadan hatta Avrupa'ya örnek teşkil edecek Türkiye'ye has, daha emniyetli ve yorgunluk konusundaki tüm bilimsel bulguları yansıtan bir FTL'in hazırlanarak kademeli olarak yürürlüğe konması gerekmektedir. Bu nedenle CAP371 burada sadece dikkate alınması gereken bir örnektir.
Engin Aksüt’ün yazısı için TIKLAYINIZ…