Pilotlar ile uçuş ekiplerinin Avrupa ile kıyaslandığında çok daha uzun süreler boyunca çalışmak zorunda kalması Meclis gündeminde… CHP Milletvekili Umut Oran, yazarımız Engin Aksüt’ün araştırma sonuçlarından hareketle, pilotlar ve uçuş ekiplerinin Avrupa’daki meslektaşlarına oranla fazla çalışmasıyla ilgili soru önergesi verdi. Oran’ın soru önergesi şöyle:
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA,
Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim. 26.03.2013
Umut Oran
İstanbul Milletvekili
Sivil Havacılık Akademisi Koordinatörü Kaptan Pilot Engin Aksüt, yaptıkları kapsamlı araştırma sonuçlarını 27 Şubat 2013 tarihinde İstanbul’da açıkladı. Buna göre;
1.Türkiye’de uçuş ekibinin görev sürelerini belirleyen SHT-6A.50 Rev.05’in 2006’da yürürlüğe konulmasına ve bugüne kadar 5 kez güncellenmiş olmasına rağmen hiçbir güncellemede yorgunluk ile ilgili bilimsel çalışmaların dikkate alınmadığı duyumu doğru mudur?
2.Uçuş saatinin 13 saat olması durumunda kaza/risk oranının 5,5 kat arttığı bilgisi doğru mudur?
3.SHT 6A, EU OPS ile niçin uyumlu değil?
4.Uçuş Görev Süresinin (UGS) EU OPS’ta 7 ardışık günde 60 saat ve 28 günde 190 saat iken Türkiye’de haftada 56 saat ve ayda 210 saat belirlenmesinin gerekçeleri nelerdir?
5.Uçuş süresinin EU OPS’ta 900 saat iken SHT.6A’da 1000 saat olmasının gerekçeleri nelerdir?
6.7 gün sonrası verilen boş gün sayısı EU OPS’ta 2 yerel gece iken SHT-6A’da niçin 24 saattir?
7.Dinlenme süresi EU OPS’ta 12 saat iken SHT-6A’da 8 saat olmasının gerekçeleri nelerdir?
8.EU OPS’ta 2 yerel gece boş gün olarak verilmişken SHT-6A’da böyle bir tanıma yer verilmemesinin gerekçeleri nelerdir?
9.Hava Trafik Kontrolörleri (ATC) ile uçak bakım teknisyenlerinin de ardışık çalışma, boş gün sayısı, dinlenme süreleri ve boş gün sayıları, her bir grubun ayrı ayrı kaçtır?
10.Söz konusu sunumda pilotların 9/10’unun, ATC’lerin 8/10’unun, teknik ekibin 6/10’unun ve kabin personelinin 9/10’unun yorgun olduğunu belirtmesinin gerekçesi nedir, bu uçuş güvenliği için büyük bir risk değil midir?
11.Türkiye’de pilotların yorgun olduğunu belirtmesine karşın 8/10’unun bu talebinin kabul edilmeyerek uçmaya zorlandığı doğru mudur?
12.Türkiye’deki hangi hava limanı-havaalanında ATC’ler için kaç adet dinleme odası vardır? Bu odalarda hangi araç gereçler yer almaktadır, donanımı nedir? Bu odalarda yatak yastık yorgan nevresim takımı ısıtma-soğutma, hijyen koşulları sağlanıyor mu?
13.Yorgunluk risk yönetiminin öncülüğünü yapan easy jet’in başarısında her yıl yazılan 5500 raporun payının büyük olduğu bilgisi doğru mudur? Türkiye’de bu şekilde pilot, ATC, teknik ve kabin ekiplerinin bir yıl içinde yazdığı rapor sayısı kaçtır? Bunların dağılımı kaçtır?
14.SHGM web sayfası üzerinden raporlama sistemini ne zaman başlattı? Başlama tarihinden itibaren bu uygulama kapsamında yıllara göre size ulaşan raporların sayısı kaçtır? Bunların sonucunda kaç işlemi tesis ettiniz, sonuçları ne oldu?