İşte o açıklama:
Ülkemiz ve Kuzey Kıbrıs hava sahasının tamamını kaplayacak SMART Projesi 2010 yılı sonunda hayata geçecek. Bu projenin, sivil havacılığımız ve hava trafik kontrolörlüğü mesleği için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz.
Böylelikle ülkemiz hava sahası, birçok Avrupa Birliği ülkelerinin sahip olduğu gibi daha nitelikli, daha kaliteli, daha emniyetli ve daha hızlı hava trafik yönetim sistemlerine kavuşacaktır.
SMART’ın hayata geçmesini beklemeden kurulan ara modernizasyon ülkemizdeki bütün meydanlarımızda bitmiş ve sistemin son kontrolları yapılmaktadır. Herhangi bir aksilik çıkmadığı takdirde 07 Nisan 2008 tarihinde yeni sisteme geçilecek ve hava trafik kontrolörleri yeni sistemde hava trafik hizmeti verecektir.
Yeni sistem son derece modern ve hava trafik kontrolörüne çok kolaylıklar sağlıyor. Bu sistem, bütün hava sahası kapasitesini arttırarak, güvenlik ağları ve izleme yardımcı cihazlarıyla hava sahasını daha emniyetli hale getiriyor.
Yeni sistemin, daha çok sektör açarak, sektör boyutlarını küçülterek ve kontrolör başına düşen trafik sayısını azaltarak ülkemiz hava sahasının, daha emniyetli ve yüksek kapasiteli hava trafik akışına hizmet vermesini kolaylaştıracaktır.
Bu sektörlerin açılabilmesi için hava trafik kontrolörüne ihtiyaç olduğu bir gerçek. Mevcut personel rejimiyle eksik personelin tamamlanmasında sorunlar yaşanıyor. SMART Projesini de düşünerek, personel alımındaki mevcut sistemde acilen değişiklik yapılması ve temininde güçlük çekilen personel olan hava trafik kontrolörlerinin bir an önce alımlarının yapılması planlanmalıdır. Ülkemizde mevcut hava trafik kontrolör sayısı 750’dir. SMART Projesi düşünülerek 2008 ve 2009 yılları arasında en azından 650 Hava Trafik Kontrolörünün alımı yapılmalıdır.
Şu an için eldeki mevcut kontrolör sayısıyla hava sahasını sektörlere bölerek çalışmak mümkün olamayacağından kısa vadede çözüm olarak, trafiği yoğun birkaç meydanımızda nöbet sistemlerinin değişmesi planlanmaktadır. Çalışılacak yeni nöbet sisteminde, kontrolörün istirahat sürelerinin kısalması motivasyonlarının düşmesine neden olabilir. Düşük motivasyona sahip yorgun zihinler her an hata yapabilirler.
Her ülke, yeni sisteme geçiş döneminde trafik sayılarını, uçuş emniyeti nedeniyle düşürmüşlerdir. (Swanwick ACC, London ) Ülkemizde de trafiğin emniyeti için yeni sisteme geçiş ve alışma döneminde hava trafiği yoğun yaşanan meydanlarda trafik sayısı düşürülmeli, regülation uygulanmalıdır.
Hava Trafik Kontrolörleri yoğun kalkışlarda ve gelişlerde uçuş emniyetini sağlamak için bir takım önlemler almak zorunda kalacaklardır. Bu önlemleri alırken gelişlerde ve kalkışlarda gecikmeler yaşanabilir, gayet doğaldır.
Türk hava sahasında kesinlikle uçuş emniyeti vardır. Bu yeni sistemlerle birlikte uçuş emniyeti ve hava trafik hizmet kalitesi daha da artacaktır.
2010 yılı sonunda Ülkemiz ve Kuzey Kıbrıs hava sahasının tamamını kaplayacak SMART projesinin hayata geçişiyle, ülkemiz hava sahasının Avrupa Birliği ülkelerinin sahip olduğu gibi daha nitelikli, daha kaliteli, daha çağdaş ve daha hızlı hava trafik yönetim sistemlerine kavuşacak olması gurur vericidir.
Temennimiz, Ülkemizdeki Hava Trafik Seyrüsefer Hizmetlerinin Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi yeniden yapılandırılması ve bu modern cihazlarla, yeniliklerle beraber ülkemizdeki hava trafik kontrolörlerinin, özlük haklarının bir an önce iyileştirilmesidir.
AYHAN KARTAL
TATCA GENEL BAŞKAN