Havaalanında verilen VIP hizmetlerinden yararlananların sayıca fazlalığına yönelik eleştiriler sürerken, yer hizmetlerindeki VIP uygulamasının alanı da sessiz sedasız genişletildi. 27 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğü giren Yer Hizmetleri Yönetmeliği değişikliğine göre, bu tarihten itibaren özel havayolu şirketlerine de VIP yolculara yer hizmetlerinde VIP hizmeti verme zorunluluğu getirildi. Buna göre, şirket, yolcunun karşılanmasından uğurlanmasına, bagajlarının ulaşımından tanımı belirsiz ‘diğer işlemler’e kadar her türlü VIP hizmetini bir bedel almaksızın yapmak mecburiyetinde.
50 BİN VIP ÖZELİ KULLANIYOR
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Sekreteri Musa Alioğlu, bu duruma isyan ederek, “Özel sektör dünyanın hiçbir yerinde böyle zorlamayla ve ücretsiz VIP hizmeti vermek zorunda bırakılamaz. Bu, standartlarına uymaya çalıştığımız AB kurallarına da aykırı” dedi. Alioğlu, yılda sadece Atatürk Havalimanı’nı kullanan VIP sayısının 200 bin olduğunu belirterek, bunların yaklaşık 150 bininin Türk Havayolları, kalan 50 bininin ise özel havayolu şirketlerini kullandığını söyledi.
TEK BİR OTOBÜS 100 DOLAR
Alioğlu, “Şu an uygulama başladı ama fiiliyatta ne oluyor henüz çok belli değil. Ancak bu şekilde uygulama olursa bu havayolu şirketlerine ciddi ek maliyet getirir. Örneğin bir VIP yolcunun uçağa götürülmesi için bir HAVAŞ otobüsü kiralamanın bedeli 100 dolar. Düşünün ki bunun yolcunun bagajları, karşılanması, bırakılması gibi ek masrafları da var” diye konuştu. Alioğlu uçuşların seyrek olduğu küçük illerde VIP hizmeti vermeye çalışmanın daha zor ve maliyetli olacağını da sözlerine ekledi. Alioğlu, bu değişikliğin yapılmaması için Sivil Havacılık’a yazı yazdıklarını, ancak itirazlarının dikkate alınmadığını da dile getirerek, “Devlet benim VIP’imi sen bedavaya taşı diyor, devlete saygımız sonsuz ama bu şekilde bir uygulama özel sektör havacılığına ek külfet getirip zora sokar” dedi.
‘Oksijen dışında her şeyi parayla satanlar düşünsün’
Bazı özel havayolu şirketleri de bu yönetmelik değişikliğinden etkilenmeyecekleri görüşünde. Örneğin Atlasjet’in Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, VIP hizmetini zaten daha önceden de verdiklerini, yönetmelik olsa da olmasa da bu hizmeti vermeye devam edeceklerini dile getirdi. Ersoy, bu hizmetlerin bir ek maliyetinin tabii ki olduğunu, ancak bu maliyetlerin kendi bütçelerinde zaten yer aldığını, hesaplarını buna göre yaptıklarını vurguladı. Ersoy, şöyle konuştu: “Bizim sadece bir uçak için koltuk arası genişletme maliyetimiz 1.5 milyon dolar. İkramın yıllık maliyeti 5 milyon dolar. Benim için VIP hizmetinin maliyeti devede kulak kalır. Bu değişiklikten etkilenecek olanlar, maliyeti minimumu düşürme modeliyle çalışanlar, yani oksijen dışında her şeyi parayla satanlar.”
‘İşin bir de psikolojik boyutu var’
Yönetmeliğin ardından bu hizmeti mecburen vermeye başladıklarını söyleyen Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise maliyetin yanı sıra olayın psikolojik boyutuna dikkat çekti. Kendilerinin VIP hizmeti vermediğini anımsatan Sabancı, “Bizim uçağımızda herkes eşit şartlarda sıraya giriyor. Ben bile sıraya girip uçağa öyle biniyorum. Şimdi VIP kapsamında farklı bir hizmet vermek gerekiyor. İşin hem maliyet hem de psikolojik boyutu var” dedi.
VIP’den kimler yararlanabilir?
- Cumhurbaşkanı, eski cumhurbaşkanları
- Başbakan, eski başbakanlar
- TBMM Başkanı ve vekili, kâtip üyeleri,
idare amirleri, eski başkanlar
- Bakanlar, eski bakanlar
- TBMM’de grubu bulunan siyasi parti
başkanları, eski başkanları
- Genelkurmay Başkanı
- Milletvekilleri, eski milletvekilleri
- Büyükelçiler
- Yüksek yargının başkanları ve üyeleri,
eski başkanları
- Kuvvet komutanları, generaller ve
amiraller
- Valiler
- Büyükşehir belediye başkanları
- Devlet veya vakıf üniversitesi rektörleri
Not: Listeye söz konusu kişilerin eşleri ve çocukları da dahildir. Liste tüm VIP listesini yansıtmamaktadır.
VIP listesi uzun ve muallak bir liste
Musa Alioğlu, havaalanında VIP hizmetlerden yararlanacak kişilerin listesinin uzun ve tanımı belirsiz, muallak ifadelerle dolu bir liste olduğunu hatırlatarak, “81 ilin valisinden tutun, belediye başkanlarına, onların eşlerine, askerlere ve onların ‘beraberindeki heyete’, milletvekilleri, eski milletvekilleri gibi neredeyse bitmeyen bir listeyle karşı karşıyayız” dedi.
Meltem ERSOY - GAZETE HABERTÜRK