Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün mega projesi olan ''Türkiye'deki Hava Trafik Kontrol Kaynaklarının Sistematik Modernizasyonu Projesi (SMART)'' kapsamında Esenboğa, Atatürk, Adnan Menderes, Antalya, Dalaman Havalimanları’ndaki hava trafik kontrol sistemleri ve hava trafik yönetimi altyapısının ara modernizasyonu, 14 Nisan’da başlayacak.
Türkiye havacılık tarihinin en önemli projelerinden biri olan ve hava kontrol sistemlerinin tek merkezden yürütülmesine olanak tanıyan SMART kapsamında ''hava radar trafik sistemleri'', gelişen teknolojiler çerçevesinde yenilenecek ve hava güvenliği büyük ölçüde artırılacak.
DHMİ yetkililerinden alınan bilgiye göre 7 Nisan’da başlaması planlanan ara modernizasyon, teknik bazı testler devam ettiği için 14 Nisan’a ertelendi. Testlerin tamamlanmasının ardından sistemin devreye girmesi ile gökyüzündeki uçak trafiğini yöneten Hava Trafik Kontrolörleri'nin personel başına düşen kontrol alanları daraltılarak, daha güvenli hava trafik hizmeti verilmesi sağlanacak.
Hava trafiği tek merkezden sağlanacak
Türkiye hava sahasının sıkışan kapasitesinin artırılmasını, hem de hava trafik kontrol sistemlerinin modernizasyonunu amaçlayan SMART kapsamında halen Ankara ve İstanbul'da verilen ''Türkiye Saha Kontrol Hizmeti'' tek merkezden Ankara ACC'den (Yol Kontrol) yapılacak. İstanbul, Antalya, A. Menderes, Dalaman, Bodrum ATC'ler (Hava Trafik Kontrol), ''APP (yaklaşma kontrol)'' ve ''TWR (kule)'' hizmeti verecek. Ayrıca KKTC Hava Sahası, Ercan ACC-APP tarafından kontrol edilecek.
Proje ile oluşturulacak uydu destekli karasal dijital hatlardan oluşan ses ve radar data ağı sayesinde acil durumlarda yaklaşma merkezleri birbirlerini destekleyebilecekler. Böylece Türkiye hava trafik kontrol teknik altyapısının güvenilirliği artacak ve gelecek 20-30 senelik ihtiyaca cevap verecek kapasiteye ulaşacak.
Mevcut sistem ömrünü doldurdu
DHMİ'nin yaptığı incelemeler sonucunda, 1980'lerin teknolojisine sahip sistemlerin teknik ve ekonomik ömürlerini doldurduğu, artan hava trafiği ile kapasitesinin yetersiz hale geldiği ve hava trafik güvenliğini sıkıntıya soktuğu belirlendi. Sistemin eski olması nedeniyle yedek parça sağlanmasında zorluklar yaşandığı ve pahalıya mal olduğu gözlemlendi.
DHMİ yetkilileri, gelişen teknoloji ile güvenli hava trafik idaresi sağlayan ve kontrolörlerin iş yükünü azaltarak kapasiteyi artıran modern fonksiyonların Avrupa'da sadece Türkiye hava sahasında bulunmadığını ifade ettiler.
Türkiye Hava Trafik Kontrol sistemleri, 1989 yılında kurulmuştu.