Şimdi sırada Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesi var. Asıl yarışın burada olacağı, fiyatın iki milyar dolara çıkabileceği söyleniyor. Sizin düşünceniz nedir?
Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesi önemli bir iş. Ama halka açık bir şirket olarak ortaklarımızın yani şirketin değerini kollamak bizim birinci görevimiz. Bu görev içinde Sabiha Gökçen’i tabii ki biz almak istiyoruz.Ama bizim üstümüzde bir rakam çıkarsa ve biz zarar edeceksek, kesinlikle almayız. İhale öncesi rakam söylemek doğru olmaz. Ancak rakamın iki milyar dolara çıkması mümkün değil. Sabiha Gökçen şu anda zarar eden bir havalimanı. İhaleyi bizim almamız durumunda orada iyi iş yapılır ama başkası alırsa sıkıntıda kalır. Bunu söyleyebilirim.
Grup şirketlerinizden Havaş’la da yurtdışına açıldınız.Kıbrıs Ercan Havalimanı’nda Kuzey Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) ile birlikte yer hizmeti vereceksiniz?
Evet, Havaş ve KTHY, yüzde 50 ortak Cyprus Airport Services (CAS) şirketini kurdu. CAS Havaş’ın tarihindeki en anlamlı ortaklıklardan biri. KTHY ile gerçekleştirilen bu stratejik ortaklık, son yıllarda gösterdiği hızlı büyüme trendi sayesinde gerek Türkiye, gerekse diğer ülkelerle hava trafiği önemli ölçüde artan KKTC’ye yapacağımız yatırımların en önemli bir adımı oldu. TAV olarak hem Türk sivil havacılığı, hem Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisi açısından önemli bir yatırım olan CAS’ın her zaman arkasında olacağız. Biz Kıbrıs’ın ilerisini iyi görüyoruz. İzolasyon kalksa da, kalkmasa da biz burada olacağız.
Yatırımlarınız devam edecek mi? Portföyünüze yeni havalimanları eklemeyi düşünüyor musunuz?
TAV’ın farklı bir özelliği var. Bir havalimanı projesinin yapımından inşaatına, inşaatından işletmesine (duty free, yiyecek, içecek ve güvenlik hizmetlerine) kadar bütün birimleri bünyesinde toplayabilen tek şirket. Bu kadar çeşitlilik içinde entegrasyonu sağlayabilen bir şirket. Başarı da zaten buradan geliyor. Bugün 11 bin civarında çalışanımız var. İlk işine 1998 yılında başlamış olan TAV, 9 yıl gibi kısa bir sürede 2.2 milyar dolarlık bir şirket haline geldi. Havacılık sektörü hızla gelişiyor. Şu anda dünyada 17 binden fazla ticari uçak ve yılda 4.2 milyar yolcu taşınıyor. 2020 yılında uçak sayısı 35 bine, yolcu sayısı da dokuz milyara çıkacak. Bu değişime uçak üreticileri ve havayolları hazır ancak maalesef havalimanları hazır değil. Dünyada iki bin havalimanından ancak yüzde ikisi özelleşmiş durumda. Bildiğiniz gibi en son Tunus’ta Enfidha ve Monastir Havalimanları ihalelerini kazandık. Yatırımlarımız bundan sonra da devam edecek.
(TRANSPORT)