Tasarım çalışmaları ardından uçağın kanat bölümünün yapımı gerçekleştirildi. Proje yürütücüsü OMÜ Sivil Havacılık Yüksek Okulu Pilotaj Bölümü Öğretim Görevlisi Cevat Sunol, yerli tasarım ve yerli üretim bir uçak yapmak için çalıştıklarını söyledi.
KANATLAR TAMAMLANDI
OMÜ UZAYTEM'de Ağustos 2013'de, 2 kişilik genel havacılık uçağı yapılması için çalışma başlatıldı. Hazırlanan proje OMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu'na sunularak onaylandı. Proje maliyetinin üniversite tarafından karşılanmasının ardından çalışmalara başlandı. Teknik araştırmalardan sonra tasarım ve eskiz çalışmalarının ardından geçen şubat ayında uçağın yapım çalışmalarına geçildi. Uçağın kanat kısmının üretimi yapıldı.
180 BEYGİR GÜCÜNDE
Toplam kalkış ağırlığı 750 kilo olacak uçağa 'Doğan' adı verildi. Uçağın menzilinin 1500 kilometre olacağı, seyir hızının 150 knot olup, 20 bin feet yüksekliğe kadar çıkabileceği belirtildi. Uçağın 180 beygir gücüne sahip motoru olacağı boyunun 7 metre, kanat uzunluğunun ise 9 metre uzunluğunda olacağı ifade edildi.
Proje yürütücüsü OMÜ Sivil Havacılık Yüksek Okulu Pilotaj Bölümü Öğretim Görevlisi Cevat Sunol, 9 kişilik bir çekirdek kadro ile çalışmaları sürdürdüklerini belirterek şöyle dedi:
"Kendi özgün tasarımımız olan uçağı, tamamen kompozit malzemelerden UZAYTEM kompozit tesislerinde üretmekteyiz. Bir yandan tasarım çalışmaları bir yandan da üretim çalışmaları sürüyor. Uçağın en önemli parçası olan kanatların üretimini tamamladık. Kanada yükleme testi yaptık. Hatta gözetmen olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sertifikasyon dairesinden de uzmanlar geldiler. Beraber bir kırılma testi yaptık."
Yaprak KOCER-DHA