2010'da 31 olan heliport sayısı bugün 64'e yükseldi. Türkiye'nin farklı bölgelerinde henüz yapım izni verilmeyen ancak işlemlerine başlanmış 132 adet başvuru bulunuyor. Heliport sayılarının Türkiye için yetersiz olduğu vurgulanırken, Türkiye'ye 300 heliport gerektiği belirtiliyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), başta deprem ve diğer doğal afetlerde kurtarma, tahliye, yangın söndürme ve sağlıkla ilgili ambulans hizmetlerinde kullanılması amacıyla, helikopter taşımacılığının emniyetli şekilde sürdürülmesi için 'Her İlçeye Bir Heliport' ve 'Her Gökdelene Bir Heliport' projesi başlatmıştı. Proje kapsamında bugüne kadar yapılan başvurularla Türkiye genelinde işletme ruhsatı verilen heliport sayısı 64'e ulaştı. Bunlardan 17'si yükseltilmiş heliport statüsünde bina üzerine inşa edilirken, halen işlemi devam eden 132 adet başvuru bulunuyor.
İşadamlarının ihtiyacı artıyor
İşadamlarının helikopter talebinin artması, heliport ihtiyacını da artırıyor. Sayıları çok az da olsa Türkiye'de bazı iş adamları, fabrikasına ya da zaman kazanacağını düşündüğü yerlere giderken helikopter kullanıyor. Ancak bu oranın Türkiye için yetersiz olduğu vurgulanıyor. Türkiye'ye 300 heliport gerekiyor. Çünkü özel helikopter almayı düşünen bir işadamı, havalimanı olmayan bölgelere yapacağı uçuşları iniş-kalkış yapabileceği uygun bir yer olmadığı için iptal ediyor. Türkiye'de helikopterlerin en büyük sorunlarının başında büyük şehirlerde pek fazla heliport yani tescilli iniş-kalkış, gece konaklama alanlarının olmaması geliyor. İniş-kalkış yoğunluğu çok olan havalimanlarını kullanan helikopterler ise kalkış-iniş için uzun süre uçakları bekliyor. Zaman kaybı da önlenememiş oluyor.
Otoyol kenarlarına heliport
Sivil havacılık alanında son 10 yılda çok önemli gelişmeler yaşandı. Türkiye, ikili havacılık anlaşmalarına paralel olarak uçuş ağını 250 noktaya çıkarttı. Son 10 yılda havayolunun ülke içi yolcu taşımadaki payı yüzde 1,7'den yüzde 7,8'e çıkardı. Aynı dönemde büyük gövdeli uçak filosu ise yüzde 132 büyüdü. Sivil havacılık alanında yaşanan gelişmeler hava taksi ulaşımını ve helikopter işletmeciliğini de beraberinde büyüttü. Özellikle otoyol kenarlarında helikopter alanları oluşturulması planlanıyor. Bu kapsamda Karayolları Genel Müdürlüğü ile görüşmeler devam ediyor. Görüşmelerde helikopter iniş kalkış alanlarının yerleri ve minimum standartları üzerinde duruluyor.
MELTEM GÜNDÜZ - Dünya