İhalenin gerçekleştirildiği 9 Temmuz’dan bu yana, yer teslimiyle ilgili herhangi bir gelişme yaşanmazken Sabiha Gökçen’le ilgili kararın Yüksek Planlama Kurulu’nda (YPK) beklediği öğrenildi. YPK onayından sonra konsorsiyumun havalimanının sahibi Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM) konsorsiyumu davet ederek sözleşme imzalanması ve devrin gerçekleşmesi gerekiyor.
YIL SONUNA KADAR SONUÇLANMAZSA
İhale şartnamesi gereği Limak ile ortakları Hintli GMR ve Malezya Havalimanları şirketi MAHB, ihale bedelini yer tesliminden 3 yıl sonra ödemeye başlayacak. SSM’ye ödemeler 20 yıl içinde tamamlanacak. Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan elde edilecek gelir, Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na aktarılacak savunma projelerinin finansmanında kullanılıyor. Devir işlemlerinin 31 Aralık 2007 tarihinde bitirilememesi yani 2008’e sarkması durumunda devlet 175 milyon doları ilk ödemeyi bir yıl geç alacak. Böylece bu paranın bir yıllık faizi olan yaklaşık 13 milyon dolarla birlikte toplam 188 milyon dolar gelir kaybına yaşanacak.
İHALE 38 TUR SÜRMÜŞTÜ
SSM’de 9 Temmuz’da gerçekleştirilen ihaleye 5 firma katılmış, Limak’la birlikte Hintli GMR ile Malezyalı MAHB şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyum 1 milyar 932 milyon Euro yani yaklaşık 3 milyar 500 milyon dolar teklifiyle kazanmıştı. Projeye göre mevcut havalimanı terminalini işletmeye alacak konsorsiyum, ayrıca 10 milyon yolcu kapasiteli yeni bir dış hatlar terminali yaparak 2010’da hizmete açacak. Limak konsorsiyumu ayrıca Sabiha Gökçen Havalimanı’na 170 bin karelik apron, 60 odalı havalimanı oteli, yakıt sağlayan yeni hidrant sistemi de inşa edecek.
Hürriyet