FAİK KAPTAN-Hürriyet
İstanbul, Ankara ve İzmir havalimanlarının Duty Free mağazalarının işletmecisi ATÜ Genel Müdürü Ersan Arcan, tanınmış dünya markalarının yer almak istediği cazip bir satış noktası haline geldiklerini söyledi. TAV Havalimanları ve Unifree ortak girişimi ile 2000’de kurulan ATÜ, 40 bin çeşit ürünle, sektörünün en iyiler sınıfında yer alıyor. ATÜ’yü tercih eden dünya markalarının da başarılı sonuçlar aldıklarını belirten Arcan, Türkiye’nin yanı sıra Gürcistan’da da hizmet verdiklerini, yurtdışındaki faaliyet noktalarını artıracağını söyledi.
KAZAN-KAZAN İLKESİ
Arcan, başarılarında trentleri takip etmenin, yenilikçi olmanın, kazan-kazan ilkesi ile hareket etmenin, seyahat eden farklı profillerdeki müşterilerin ihtiyaçlarına cevap vermenin etkisi olduğunu söyledi. Yolcuların artık havalimanlarında daha çok vakit geçirdiklerini belirten Ersan Arcan, şunları anlattı: "Yolcu sayısı her geçen gün artıyor. Gümrüksüz satış mağazaları giderek yeni yaşam ve alışveriş merkezleri haline geliyor. Seyahatlerinden en az iki saat önce terminale gelen yolcular ATÜ’nün işlettiği Duty Free’lerde zaman geçiriyorlar. En çok sigara ve içki satışı yapılıyor. Ciroda en büyük pay ise kozmetik ürünlerin. Duty Free’yi tercih edenler alışveriş kültürüne sahip, hangi ürünü alacağı konusunda bilinçli ve aynı zamanda belirli bir zaman dilimi içerisinde alışverişini tamamlamayı hedefleyen yolcular."
2000 HAVAALANI
Tüm mağazalarını yenileyen ATÜ, yolcuların alışveriş dinamiklerinin inceleyerek, ürünlerin konumlarını buna göre belirliyor. Pre Order yani önceden satışla, internet sitesinde ön talepte bulunan yolcular, havalimanlarında paketlerini hazır buluyorlar. Dünyadaki 2 bine yakın havalimanı arasında ilk 20’ye giren Atatürk Havalimanı Duty Free mağazalarının en önemli rakipleri şunlar: Londra Heathrow Havalimanı (İngiltere),Seul Incheon Havalimanı (Güney Kore), Dubai Uluslararası Havalimanı (Birleşik Arap Emirlikleri), Singapur Changi Havalaimanı (Singapur), Tallinn Havalimanı (Estonya), Amsterdam Schipol Havalimanı (Hollanda), Paris Charles de Gaulle Havalimanı (Fransa), Frankfurt Main Havalimanı (Almanya), Londra Gatwick Havalimanı (İngiltere) Hong Kong Havalimanı.