Yıllarını Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na adayan ve Türkiye'nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen'in uçuş eğitmenliğini yapan 98 yaşındaki emekli asker Sait Esen, hayatının son dönemlerini Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi'nde geçiriyor. Eşi vefat ettikten sonra huzurevine yerleşme kararı alan Esen, 98 yıllık hayatında en büyük hayal kırıklığının Mustafa Kemal Atatürk tarafından davet edilmesine rağmen Çankaya Köşkü'ne gidememesi olduğunu anlattı. Esen, "Gitmek istedim ama Atamız ben gidemeden vefat etti" dedi.
Narlıdere Dinlenme ve Bakımevi'nin en yaşlı sakini olan 98 yaşındaki Sait Esen, 98 yıla sığdırdığı anıları ile herkese parmak ısırtıyor. Eskişehir Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda pilotaj ve uçuş eğitmenliği yapan Esen'in hayatı, 1936 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün üsse gelmesiyle birlikte değişti. Atatürk'ün, çalışmalarını çok beğendiği Esen, Sabiha Gökçen'e 7 ay boyunca pilotaj ve uçuş eğitimi verdi.
Gökçen'in eğitimini bitirip tatbikat uçuşlarını da yaptırdıktan sonra Çankaya Köşkü'ne gitmek için yola çıkan Esen, o gün Atatürk'ün öldüğü haberini aldı. Esen, o günü şu sözlerle anlattı: "İşte bu haber benim en büyük hayal kırıklığımdı. Hayatta en çok istediğim şey Atamızla çalışmaktı. Ama nasip olmadı. Ben de ona olan vefa borcumu, cenazesine Hava Kuvvetleri'nin uçaklarıyla eşlik ederek ödedim."
Sabih Gökçen ile uzun süre görüşmeye devam ettiğini dile getiren Esen, "Sabiha Gökçen, benim eğitimlerimin ardından Eskişehir'deki 1. Tayyare Alayı'nda bir süre staj yaptı. Avcı ve bombardıman uçaklarıyla uçuşa çıkarken arkasındaki koltukta ben oturuyordum. Onunla birlikte defalarca uçtuk. Sabiha Gökçen'le uçmak çok güzeldi" diye konuştu.
ÖZGE ÖNDER-YENİ ASIR