Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 20 yıllığına kiralanacak olması ihaleye katılacak firmaların kıyasıya rekabetiyle sürüyor. Gelecek hafta özelleştirmesi yapılacak olan Sabiha Gökçen Havalimanı ihalesinde sinirler gergin.
Yabancı ortak yatırımcının 20 yıllığına ortaklıktan ayrılamayacak olması göstermelik imza ortaklarının kapısını kaparken özellikle müteahhit yatırımcıların sinirini bozdu. Aziz Yıldırım’ın “Yabancı ortak bulamıyorum” açıklaması yabancı yatırımcıların bu kadar uzun süre işletmeye katılımcı olmayı istememesi olarak değerlendiriliyor.
İhalenin favori katılımcısı TAV-Esas Holding (Pegasus) olarak gösterilirken bunların dışındaki iki firmanın sürpriz atakla yüksek fiyat önerebileceği iddia ediliyor. Meydanın sadece uçak trafiği değil, aynı zamanda bir cazibe merkezi haline getirilmesine yönelik projeleri de gelir kalemlerine ekleyen firmaların umulanın üzerinde bir rakamla teklifte bulunması bekleniyor.
9 Temmuz tarihinin ihale için bir talihsizlik olduğu ve bu tarihin aslında seçimlerden sonraya ertelenmesi gerektiği tezi ise hem meydanın sahibi olan Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nı hem de projenin dolaylı sahibi Genel Kurmay Başkanlığı’nı düşündürüyor. İhalenin ertelenmesiyle ertelenmemesinin aynı siyasi riskleri taşıdığı ve bu nedenle karar verici otorite mekanizmalarının çalışmadığı da fısıltılar arasında.
Özelleşmeden sonra yönetim kademelerinin nasıl şekilleneceği ise meydanın işletmecisi HEAŞ çalışanlarının bugünlerde en çok konuştuğu konu olarak dikkati çekiyor. HEAŞ yönetimine tüm katılımcı firmaların iyimser ve uzun vadeli çalışacakmış yaklaşımı ise ihale sürecinin kaçınılmaz politik yüzü olarak nitelendiriliyor.
İstimlaklar dahil yaklaşık 700 milyon dolara maledilen havaalanının ihalesinin 20 yıllığına 2.5 milyar dolar civarında bir bedelle bağlanması firmaların zorlayacağı rakam olarak görülüyor.