Ulaşım Koordinasyon Merkezi, Atatürk Havalimanı'ndan şehir içine taşımacılık yapan Havaş'ın 12 olan hat sayısını 2 Temmuz itibari ile tek hata indirerek bu hatları İETT 'ye verdi. İETT toplam 20 hatta çift biletli özel tasarım otobüslerle taşımacılık yapacak.
İstanbul'da Atatürk Havaalanı'ndan şehir içine toplu taşımacılık artık İETT'nin kontrolüne geçti. Havaalanından şehir içine taşımacılık yapan ve 12 hata sahip olan Havaş'ın hat sayısını bire indiren Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) bu hakkı İETT'ye verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin toplu taşıma şirketi İETT 20'ye yakın noktaya çift bilet ve özel tasarım otobüsler le taşımacılığa başladı.
Aylık 60 milyon YTL taşımacılık pastasına sahip İstanbul Atatürk Havalimanı'nda son bir yıldır taksiciler, HAVAŞ ve İETT arasında yaşanan çekişmenin galibi İETT oldu. Özelleşen ve sonrasında Ciner Grubu tarafından yüzde 60 hissesi TAV'a satılan Havaalanları Yer Hizmetleri A.Ş (Havaş) ile havalimanı taksicileri arasında yaşanan rekabet, Havaş'ın son bir yıldaki yatırımları ile tek taşıma noktasını 12'ye çıkarması nedeniyle patlak vermişti.
Cirolarını yarı yarıya kaybettiklerini iddia eden havalimanı taksicileri konuyu yargıya taşırken, Havaş'ın yasaları çiğneyerek büyüdüğünü iddia etmişlerdi. Havaş ve taksiciler arasında anlaşmazlık sürerken 2007 Nisan ayı itibari ile iki kesime yeni bir rakip çıktı. İETT dört yıl aradan sonra ilk kez havaalanından belirli noktalara seferler düzenlemeye başladı. Bu sırada Ulaştırma Koordinasyon Merkezine de (UKOME) başvurarak HAVAŞ'ın kaldırılmasını ve toplu taşımacılığın tamamen kendisi tarafından yapılmasını isteyen İETT'nin talebine geçen hafta yanıt geldi. Havaş'ı tamamen kaldırmayan UKOME, firmanın 12 olan hat sayısını azaltarak, sadece Havalimanı-Şişhane hattına izin verdi. İETT'ise alınan kararla 1 Temmuz itibari ile Taksim, Yeşilköy, Bakırköy Avcılar ve Aksaray, Kadıköy, Kozyatağı ve Göztepe ana hatlarında seferlere başladı. UKOME Başkanı Rafet Bozdoğan imzalı kararda, şehir içinde kalan havalimanında İETT'nin etkin bir şekilde olması gerektiğini belirterek, "Havalimanında yolcu sayısı katlanarak arttı. Son yıllarda özel havayolu şirketlerinin de devreye girmesi ile oldukça uygun fiyatlara uçmak mümkün. Biz de İETT ile ucuza taşımacılığın mümkün olduğuna karar verdik" denildi.
Havaş'ın payı yüzde 80'di
Türkiye'nin ilk taksi kooperatifi olan Havalimanı Taksicileri Kooperatifi, 1981 yılından bu yana Yeşilköy'de faaliyet gösteriyor. Toplam 466 üyesi ve 1350 sürücüsü olan kooperatifin geçtiğimiz yıllarda hizmete açtığı taksi durağı, Avrupa'nın en büyük 3'üncü taksi durağı olma özelliği taşıyor. Havalimanı taksicileri ayda 500 bine yakın yolcu taşıyor. Havaş ise 1933 yılında devlet tarafından, havayollarına yer hizmetleri ve ikram hizmeti verilmesi amacıyla kuruldu. Özelleştirme kapsamına alınan Havaş, 1995 yılında Ciner Grubu’na dahil oldu. 2005 yılında yüzde 60 hissesi, Tepe-Akfen Ventures (TAV) tarafından satın alınan Havaş halen TAV ve Ciner Grubu ortaklığında hizmet veriyor. Havaş bugün Türkiye’de 10 uluslararası havalimanında hizmet veriyor. İstanbul Havalimanı'nda toplu taşımacılık pazarının yüzde 80'ini elinde bulunduruyor.
Kaynak: Referans