Ali Sabancı, şu anda sektörü etkileyen belirleyici faktörün yakıt fiyatları olduğunu, Türkiye'de yılda 18-19 havayolu şirketinin toplam 3 milyon ton yakıt harcadığını kaydederek, 2007 yılında ortalama 73 dolar olan yakıt fiyatının şu anda 135 dolar civarında olduğunu ve 60 dolar civarında bir farkın doğduğunu anlattı.
Yakıt fiyatlarındaki her 10 dolarlık fiyat farkının sektöre 300 milyon dolar ilave fatura getirdiğine dikkat çeken Sabancı, şunları söyledi:
"Bu, toplamda 1 milyar 800 milyon dolarlık ilave masraf getiriyor. Söz konusu ilave masrafın yarısı THY'nin, yarısı diğerlerinin. Maliyetin yarısını misafirlere yansıtırsan, kalan yarısı için bir yerlerden para bulman lazım. Buradan yola çıkarak diyorum ki; yaz sezonu biter bitmez artık Kasım ayından itibaren sektörde yeniden konsolidasyon eforları başlamak zorunda. Kartlar bu sektörde yeniden dağıtılacak. Verimliliği yakalayabilmek için hacmi, ölçeği yakalamak lazım. Şu anda herkesin burnu havada. Niye? Yaz mevsimi. Ama yazın bile duydum, muhtemelen bazı hava yollarında nakit sıkıntısı olabilir. Genelde yazın hiç olmaz. Onun için Kasım ayı gibi yeni kokular çıkar. Çünkü ego kalmaz. Büyük küçük fark etmeyecek, işletmelerin verimliliğe ve satış pazarlamaya daha fazla vakit ayırmaları gerekecek."
Petroldeki fiyatlarındaki artışın Pegasus'a 80-90 milyon dolarlık etki yaptığını açıklayan Sabancı, fiyatlar nedeniyle maliyet artışı karşısında bilet fiyatlarını artırmadıklarını, ancak kademeli olarak yakıt harçlarının arttığını, yurt dışında da zaten bilet fiyatlarının eskisi gibi düşük olmayacağı yönünde tez olduğunu söyledi.
3 veya 4 şirket kalır
Sektördeki rekabetle ilgili görüşlerini açıklayan Sabancı, “Benim tahminim önümüzdeki 2-3 yılda Türkiye'de 3 tane veya 4 tane havayolu şirketi kalır. Çünkü bu iş Türkiye'de daha fazla sermaye, daha fazla plan isteyen, verimliliğe önem veren şirketlerde kalacak. (2 tane uçağım var) diye havayolu işi yapılamayacak. 3-4 tanesinin içinde tabii ki THY ile uzantıları olur, Pegasus olur. Aslan payı yine THY'de olur, ancak bizden başka bir tane daha olur diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Ali Sabancı, "Nereden çıkarıyorum? Çünkü Kasım ayından itibaren havayolları arasında mali sıkıntıların tekrar su yüzüne çıkacağını düşünüyorum. Bunların arasında bazı hava yolları eriyip küçülecekler, yok olacaklar, bazıları satacaklar. Bazıları erimeden satacaklar. O zaman değeri olur" dedi.
Pegasus'un şu andaki pazar payının yüzde 17 olduğuna işaret eden Sabancı, 3 yılda yüzde 30 civarında pazar payına ulaşacaklarını tahmin ettiklerini bildirdi.
Bu yılki cironun İzmir Hava Yolu hariç 350 milyon Avro’ya ulaşmasını beklediklerini anlatan Sabancı, "Sektör kan ağlarken, karlılıkta başa baş olsak bile bizim için iyi. Herkes nasıl batmayacağım diye düşünüyor" dedi.
SATIN ALMALAR OLACAK
Ali Sabancı, şirketi büyütmek istediğini, dolayısıyla Pegasus'un haberi olmadan şu anda Türkiye'de hava yolu şirketi satılacağını zannetmediğini belirterek, şu anda satın alma için herhangi bir görüşme yapmadıklarını, ancak Kasım ayından sonra bu konuda çok önemli bir fırsat dönemi olacağını kaydetti.
Yeni uçak alımlarına ilişkin de Sabancı, bu yıl Ağustos ve Kasım'da yeni uçaklar geleceğini aktararak, "Biz 12 diye açıklamıştık, 2015'e kadar 12 tane daha aldık. 2015'e kadarki pakette 24 uçak söz konusuydu. 2 tane geldi, 22 tane daha gelecek. Bu konudaki yatırım paketimizin büyüklüğü 1,8 milyar dolar" diye konuştu.