26 Nisan Dünya Pilotlar Günü etkinlikleri kapsamında dün günü Ataköy Sheraton’da yapılan Uluslararası “Pilotlar Çalıştayı”nın öğleden sonra gerçekleşen ikinci oturumda ilk konuşmacı Lübnan ALPA (Pilotlar Derneği) Başkanı Kaptan Pilot Fadi Khlıl oldu.
Lübnan'da kaçırılan THY pilotları sebebiyle terörü lanetleyerek konuşmasına başlayan Khlıl, kaçırılma olayına Lübnan kamuyonun büyük tepki vererek üzüntülerin ve tepkilerini gösterdikleri söyledi.
Khlil “Bu bizim kültürümüzü yansıtmaz. Bu durumu hem arkadaşlarımız hem de yetkililer kınamıştır. Olayın hemen ardından gerekli desteğin verileceğini duyurduk. Güvenlik görevlilerinin seferber olması için çağrıda bulunduk. Uçucu ekip artık daha tedirgin bir halde ek güvenlik tedbirlerinin sağlanması gerekir Nasıl ki pilotlar kendi görevlerini yapıyorsa benzer bizimde tüm devletler de pilotların güvenliğini sağlamalıdır” diye konuştu.
ÖNERİYE AÇIĞIZ
Yaşanan bu olayın ardından THY pilotlarının artık Lübnan’da konaklama yapmadığının hatırlatılması üzerine Fadi Khalil, kaçırılma olayının kendilerinin içinde yeni bir olay olduğunu ve pilotların tekrar konaklama yapabilmeleri için her türlü öneriye açık olduklarını söyledi.
DENEYİMLERİNİ AKTARDI
7 Şubat 2014 tarihinde Kharkiv-İstanbul seferini yaparken Ukraynalı hava korsanı Artem Kozlov tarafından Kış Olimpiyatlarını yapıldığı Soçi’ye kaçırılmak istenen Pegasus Havayolları uçağının kaptan pilotu ve TALPA ikinci başkanı Kaptan Pilot İlyas Karagülle uçak içi güvenliği tehdit edecek terör ve kaçırılma eylemlerinde kaptanın, uçak personelinin, işletme ve ilgili kurum ve kuruluşların sorumluluklarını anlatan bir konuşma yaptı.
Karagülle, kriz anında pilotun soğukkanlılığını yitirmemesinin, sesinin tonunu iyi ayarlayarak kriz durumunu yolculara yansıtmamasının ve liderlik özelliklerini kullanarak krizi yönetmesinin önemli olduğunu paylaştı. Ayrıca sivil havacılıkta en değerli unsurun deneyim ve birikim olduğu gerçeğinden yola çıkılarak, kriz yönetimi ve teknik eğitimlerle personelin bilgi seviyesinin sürekli olarak arttılması gerektiğini vurguladı.
HUKUKİ GÜVENCE ŞART
Karagülle ayrıca sivil havacılıkta yaşanan terör ve asayiş olaylarında uçuş ekiplerine hukuki güvence sağlanması için gerekli mevzuat düzenlemelerinin yapılmasının, uçak park pozisyonuna alınır alınmaz jammerlar ile uçağın dışarıyla iletişiminin kesilerek kabinden dışarı bilgi akışının engellenmesinin ve yolcuların medya tarafından olaya müdahale konusunda desteklenmemesinin önemini vurguladı.
SİBER SALDIRILAR
Karagülle'nin ardından söz alan Avukat Nazlı Can havacılık terörü olaylarında ki hukuki düzenlemeler, yaptırımlar ve siber güvenlikten söz etti. Türk Ceza Kanunu 223. Madde'deki yaptırımları katılımcılara aktaran ı Can, uçakların siber saldırı yöntemleriyle de kaçırılabileceğini ve terörize edilebileceğini aktardı. Yalnızca uçakların değil, hava alanlarının ve insansız hava araçlarının da bu siber saldırılardan etkilenebileceğini ve bunun önlenebilmesi için yazılımlardaki açıkların dikkatlice tespit edilmesi gerektiğinin önemini vurguladı.
Uzman Psikolog Arzu Özdoğanoğlu, sivil havacılığın terörün hedefi haline gelmesinin sebeplerini, pilotların terör olaylarından sonra yaşayabileceği psikolojik durumları ve bunların giderilmesiyle ilgili yapılabilecekleri paylaştı.