Haber Ajansı AP’de yer alan haberde, "Merkezi İstanbul’da bulunan ve Pegasus’a sahip olan Esas, Air Berlin’de yüzde 15.3 oranında hisse alacak" denildi. Anlaşmanın, Almanya’nın Rekabet Kurulu’nun onayını beklediği belirtildi. Air Berlin, satılacak olan yüzde 15.3’lük hissenin bedelini açıklamadı. Air Berlin, anlaşma tamamlandığında Esas’ın yönetim kurulunda, yönetimde görev almayan yönetim kurulu üyesiyle temsil edileceğini bildirdi. Air Berlin, geçen hafta ise Alman seyahat acentesi TUI Travel’a şirketin hisselerinin yüde 19.9’unu satmıştı.
Türkiye ikincisi
1990’da kurulan Pegasus, 2005 yılında Esas Holding tarafından satın alınmıştı. Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, geçtiğimiz günlerde Berlin’de düzenlediği basın toplantısında 2005 ile 2008 yılları arasında Pegasus’un yüzde 43 oranında büyüdüğünü belirtti. Türkiye’de THY’den sonra yüzde 16 pazar payı oranıyla ikinci sırada yer aldıklarına ve günümüzde Türkiye’de 16 merkeze uçtuklarına dikkat çeken Sabancı, ’’2015 yılına kadar toplam 1.8 milyar dolar tutarında 20 adet uçak alacağız’’ dedi. Pegasus Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Kayseri ve Lefkoşa’dan İstanbul aktarmalı olarak Almanya’da 9 noktaya uçuyor. Haftada 49 olan sefer sayısının 19’u Antalya ve Almanya, 30 sefer de Türkiye’deki diğer merkezlerle Almanya arasında yapılıyor. Pegasus, Almanya ile Türkiye arasındaki seferleri bu yıl 1 Temmuz’dan itibaren yaklaşık yüzde 50 oranında artırmayı hedefliyor. Almanya’ya 2008’de 400 binin üzerinde yolcu taşıdıklarını, uçuş sayısının da 3 bin 200 olduğunu belirten Pegasus yetkilileri 2007’ye göre bunun yaklaşık yüzde 30’luk bir artış olduğunu söyledi. Pegasus Avrupa’da ayrıca Londra-Stansted, Viyana, Amsterdam, Eindhoven, Kopenhag ve Zürih havaalanlarına da uçuyor.
Pegasus AB’li havayolu arıyordu
ESAS Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, yabancı bir havayolu şirketi almak konusundaki isteklerini yaklaşık 2 yıldır dile getiriyor. Sabancı, 2 yıl önce basına yaptığı bir açıklamada, alacakları ya da ortak olacakları şirketin Avrupa Birliği’ne ait olmasına dikkat edeceklerini anlatmıştı.
Hürriyet