Boeing’in Seattle’da bulunan devasa Everett tesislerinde mühendislerin 10 yıl boyunca müşteri talepleri doğrultusunda tasarlayarak hayata geçirdikleri, “oyunu değiştiren uçak” olarak nitelendirilen ve neredeyse tamamına yakını kompozit malzemeden yapılan 787 Dreamliner, şimdiden 58 Havayolu şirketinden 879 sipariş almış bulunuyor. Boeing’in “Yeni dünya için yeni uçak” sloganını kullandığı 787’den, şimdiye kadar 4 adet üretilmiş durumda.
Kompozit gövde ve kanatlar sayesinde daha hafif olan uçağın piyeseye üç ayrı versiyonunun sürülmesi bekleniyor. Eski tip alüminyum uçaklara nazaran plastiğe benzeyen bir maddeden yapılan 787 Dreamliner, kullanılan uçaklara göre çok daha hafif olmasının yanı sıra çok daha dayanıklı. Uçak bu sayede yüzde 20 yakıt tasarrufu, yüzde 20 daha az emisyon sağlıyor. Üstelik bakım süresi ise diğer uçaklara oranla daha uzun. Yeni motor teknolojisi sayesinde uçak yaklaşık 16 bin km. yakıt ikmali yapmadan yol alabilecek. Yeni motorlar çok daha sessiz olarak üretildi.
Dev uçakla taşınıyor
Baş üstü bagajları yeni dizayn ile daha geniş bir görünüme kavuşturulmuş olan uçağın pencereleri standart camlardan iki kat daha büyük. Perdeler elektronik sistemle çalışıyor. Ayrıca camlar tehlikeli ultraviyole ışınlarına karşı korumalı özelliğe sahip. Kabin ekibi uçağın bulunduğu yerden tek tuşla bütün uçağın camlarını kapatıp açabiliyor.
Dreamline’ın bir çok parçası dünyanın çeşitli ülkelerinde 17 ayrı tedarikçide üretiliyor. Bu parçaların Everett tesislerine taşınmasında güçlükler yaşanacağı için Boeing mühendisleri yeni bir nakliye uçağı geliştirerek adına da “Dreamlifter” koymuşlar.
Kulaklar tıkanmayacak
787’de, kabin içi havalandırma da komple değiştirilerek daha nemli ve rahat bir ortam oluşturulmuş. Uçağın kompozit yapısı sayesinde eskiye oranla içeriye daha fazla nem verilirken, yolcuların rahat nefes alması ve daha az yorulması sağlanıyor. Ayrıca filtre sistemiyle uçağın içindeki zararlı gazlar ortadan kaldırılıyor. Uçağın yapımında kullanılan malzemeden ötürü kabin irtifası eskiye oranla daha yüksek tutularak yolcuların kulak tıkanmalarının önüne geçileceği belirtiliyor.
Önceden seçme şansı
Alıcı firma, koltukların renklerinden döşemesine, koltuk arası genişliğinden, mutfak boyutlarına, yerdeki halıdan kullanılacak tekstile kadar her şeyi önceden seçebiliyor. Dizayn ve döşeme için o kadar ayrıntılı bir çalışma yapılmış ki, tuvaletlerde kullanılan klozetleri taharet musluklu veya musluksuz olarak da seçebiliyorsunuz.
50 Türk çalışıyor
Pegasus Havayolları’nın satın aldığı Boeing 737-800 tipi uçaklardan dördüncüsü olan “Ece” adlı uçağı teslim almak üzere gittiğimiz dünyanın en büyük uçak üreticisinden biri olan Boeing’in Seattle’daki merkezi, 1968‘de kurulmaya başlanmış. Everett fabrikası yaklaşık 10 stadyum büyüklüğünde dünyanın en büyük kapalı alan fabrikası. Boeing’in Everett tesislerinde aralarında 50 Türk’ün de bulunduğu yaklaşık 76 bin kişi çalışıyor. Pegasus ailesine katılacak olan 737 serisinin üretildiği Renton tesislerinde ise 10 günde bir uçak fabrikadan çıkarak teslime hazırlanıyor. Bu arada 777 tipi uçakta biraz uzaktan da olsa Türkiye’den TAİ’nin ürettiği küçük bir parçayı görmek hepimize gurur verdi.
Dinçer ŞEREF-Seattle/MİLLİYET