Yıllık yolcu kapasiteleri toplam 58 milyonu bulan İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa, İzmir A. Menderes ve Antalya Havalimanlarına yerleştirilen aygıtlar ani kalp durmalarında hızlı müdahale edildiği takdirde yüzde 80’e varan oranda hayatta kalma şansı sağlıyor.
Türk halkının kalp ve damar sağlığını koruyup geliştirmek için çalışan bilimsel uzmanlık kuruluşu Türk Kardiyoloji Derneği, yolcu yoğunluğunun en yüksek olduğu dört uluslararası havalimanımıza, ani kalp durmalarında ilk beş dakikada müdahale edilebildiği takdirde kalbi yeniden çalıştırabilen, tıp eğitimi olmayan insanların da güvenle kullanabildiği otomatik eksternal defibrilatörlerden (AED, “otomatik elektroşok aygıtı”) dörder adet bağışladı. Zamanında etkili müdahale, ani kalp durmalarında yüzde 80’e varan oranda hayatta kalma şansı sağlıyor.
Ulaştırma Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi, özel havalimanları işletme kuruluşları ve bu havalimanlarındaki acil sağlık hizmetini sağlayan Tezmed Port Clinic’in işbirliği ile gerçekleştirilen projede AED’leri satın alan ve montajını yaptıran TKD, bu havalimanlarında AED’leri kullanacak olan 87 görevlinin eğitimini de tamamladı.
Port Clinic yetkilileriyle birlikte yapılan analizler sonucunda, her havalimanında en uygun montaj yerleri belirlendi.
Projenin duyurulması için düzenlenen basın toplantısında TKD Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol, Gelecek Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene, Genel Sekreteri Prof. Dr. Ömer Kozan ve TKD Aritmi Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Sedat Köse konuştu. Prof. Dr. Erol “Bir yandan hekimler ve yardımcı sağlık personelinin en güncel bilgilerle donatılması için titiz ve düzenli mezuniyet sonrası eğitim programları düzenlerken, bir yandan da halkımızı en öldürücü hastalık grubu olan kalp damar hastalıkları konusunda bilgilendirmeye, bilinçlendirmeye ve sağlıklı yaşam tarzlarını benimsetmeye çabalıyoruz. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı verilerine göre her yıl yüz ölümden 48’i bu hastalıklardan ölüyor. Önlem alınmazsa 20 yıl içinde bu hastalıklardan ölenlerin sayısı 205 binden 400 binlere çıkacak. Havalimanlarımızda hızla artan uçuş sayıları ve yolcu yoğunluğu öncelikle buralarda yeni bir atılımı zorunlu kılıyordu,” dedi.
Prof. Dr. Erol havalimanları mülki idare amiri vali yardımcılarının büyük duyarlılık ve destekleri için kendilerine ayrıca teşekkür borçlu olduklarını belirtti.
TKD Gelecek Başkanı Prof. Dr. Oktay Ergene özellikle hekim ve hemşirelerimizin ölümcül durumlara etkili ve çağdaş biçimde müdahalesini amaçlayan İleri Kardiyak Yaşam Desteği (İKYD) kurslarının TKD tarafından başlatılıp en yeni bilimsel gelişmeler doğrultusunda güncellenerek sürdürüldüğünü belirterek, “Güvenlik görevlilerimiz, Biyoloji ve Fen Bilgisi öğretmenlerimiz, devlet ve özel kesimde yönetici konumlara aday personel başta olmak üzere toplumumuzda Temel Yaşam Desteği eğitiminin de etkili ve yaygın biçimde uygulanması gerekiyor” dedi.
TKD Genel Sekreteri Prof. Dr. Ömer Kozan “Bu çalışmalar için Sağlık Bakanlığımızla işbirliğimiz hızla gelişiyor. TBMM Sağlık Komisyonu Başkanlığı ve Bakanlığımızın yanı sıra ilgili tüm tıpta uzmanlık derneklerinin katılımlarıyla hazırlanan Ulusal Kalp Sağlığı Politikası doğrultusunda Bakanlıkça Kalp ve Damar Sağlığı Strateji ve Uygulama Planları da tamamlanıp uygulamaya kondu. Toplumumuzun da bu enerjik çabalara destek olacağını, kendi kalp ve damar sağlığını koruyup geliştirmek için sunulan sağlıklı yaşam tercihlerini gözetip uygulayacağını umuyoruz,” diye konuştu.
Türk Kardiyoloji Derneği Aritmi Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Sedat Köse ise “Ani kalp durmasında ilk beş dakikada müdahalenin yaşamsal önem taşıdığını; bu süre içinde kalp yeniden çalıştırılamazsa vücutta kalıcı hasarlar oluşabileceğini” belirtti. “Ani kalp durmalarının en çok tehlikeli ritim bozukluklarına bağlı geliştiğini ve bu otomatik elektroşok cihazlarının daha yaygın kullanılması ile pek çok hayatın kurtarılabileceğini” vurguladı. Tıbbi ve teknik açıklamalarının ardından Dr. Köse her yurttaşımızı temel ilkyardım yöntemlerini öğrenmeye çağırdı.