Yapılan incelemede, uçağın yükselip alçalmasını sağlayan ve ’elevatör’ olarak adlandırılan kuyruktaki parçanın içinde üç-dört milimetre büyüklüğünde bir metal tespit edildi.
İstanbul-Diyarbakır seferi yapan ve dokuzu bebek toplam 159 yolcu taşıyan TC-TLA tescil işaretli uçak, 14 Haziran, saat 19.00’da Atatürk Havalimanı’ndan kalktı. Diyarbakır Askeri Havaalanı’na inmek için alçalmaya başlayan uçak, saatler 20.45’i gösterirken son yaklaşmaya girdi.
Kaptan Pilot Muhsin Akgün yönetimindeki uçağın burnu, pist üzerinde yaklaşık 30 metre yükseklikteyken aniden tehlikeli biçimde yukarı doğru kalktı. Yolcular büyük panik yaşarken 37 yıldır uçan Kaptan Pilot Akgün, motorlara güç verip yükselerek pisti pas geçti. Yaklaşık 15 dakika süren kontrollerden sonra uçak iniş için alçalarak son yaklaşmaya girdi.
Boeing’e başvuru
Olayın hemen arkasından Tailwind Havayolları Genel Müdürü Safi Ergin, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne (SHGM) bilgi verdi. İstanbul’dan uçağı kontrol etmek üzere bir teknik ekip gönderildi. SHGM ile birlikte uçağın imalatçısı Boeing’e de haber verildi.
Diyarbakır’daki teknik ekip önce uçağın uçuş verilerinin kontrol edilmesini sağlayan Uçuş Veri Görüntüleme (Flight Data Monitoring-FDM) sistemini sökerek inceleme yapmak üzere otoriteler tarafından yetkilendirilen FDSL şirketine gönderildi.
Yapılan incelemelerde sorun Elevatör A Sistem Güç Kontrol Ünitesi’nin (PCU) hareketinin, 3-4 milimetre ebatlarındaki bir metal parçanın sıkıştırmasıyla kitlendiği ortaya çıktı. Bu parça incelenmek üzere Boeing’e gönderildi.
Yolcusuz gitti
Amerikalı imalatçının verdiği direktiflerle arıza giderildikten sonra yerde kontroller yapıldı. SHGM’den verilen özel izinle Diyarbakır’da bir tecrübe uçuşu yapıldı. Sorunsuz geçen uçuşun ardından daha detaylı inceleme için uçak yolcusuz olarak İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na getirildi. Burada yolcu uçaklarına büyük bakım hizmeti veren MyTechnic şirketi tarafından TC-TLA uçağı yeniden incelendi. Herhangi bir soruna rastlanmadı. Durum raporla SHGM’ye bildirildi. Uçak 19 Haziran Cuma günü yeniden sefere verildi.
Boeing tarafından hazırlanacak raporu bekleyen havayolu ve bu parçanın kaynağının tespit edilmesini bekleyecek. Parçanın nereden geldiği veya tasarımdan kaynaklanan bir sorunun tespiti durumunda Boeing’in tüm 737 kullanan havayollarına uyarı ve kontrollerin yapılması için teknik emir yayınlayacak.
Concorde bu yüzden düşmüştü
Air France şirketine ait süpersonik Concorde yolcu uçağının 25 Temmuz 2000’de Fransa’nın başkenti Paris’in Roissy Havaalanı’ndan kalktıktan sonra kent dışındaki bir otelin üzerine düşmesi sonucu 113 kişi hayatını kaybetmişti. Yapılan soruşturmada kazaya, bir Continental uçağından düşen parçanın yol açtığı sonucuna varılmıştı. Piste düşen parça Concorde’un tekerleklerinden birini parçalamıştı.
Tolga Özbek-Hürriyet