Türkiye’yi sivil havacılık sektörünün bölge lideri haline getirmeyi hedefleyen myTECHNIC hizmete başlıyor. Sivil havacılık sektörünün ilgi ve merakla takip ettiği dev yatırım Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı’nda yer alıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Çizmeci’nin katılımıyla Hyatt Regency Otel’de bir tanıtım toplantısı gerçekleştirilerek sektörün mevcut durumu ve myTECHNIC’in ülkemize sağlayacağı avantajlar paylaşıldı.
Havacılık sektörünün önde gelen isimlerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda yaptığı sunumda Yavuz Çizmeci myTECHNIC hakkında bilgiler verdi: “myTECHNIC Türk sivil havacılık sektöründe bugüne kadar yapılan en yenilikçi ve en büyük MRO projesi. Sahip olduğu kadrosu ile sektörümüzün yetişmiş insan gücünün bir simgesi. 80 milyon dolara mal olan bu proje ile 47 bin 500 metrekarelik alanda aynı anda 10 uçak bakım ve onarım hizmeti alabilecek. Ülkemizi uçak bakımı konusunda dışarıdan hizmet almaktan kurtaracak kapasitesiyle myTECHNIC, Türkiye’yi bölgenin lideri haline getirecek. Projenin başlangıç aşamasından itibaren en yalın ve şeffaf modeli oluşturmayı hedefledik. Mevcut en iyi uygulamaları analiz ederek daha da iyisini elde etmeye odaklandık. Oluşturduğumuz Lean “Yalın” Felsefesi ile myTECHNIC alanının en verimli üretim yapısına sahip” dedi.
Alanında pek çok ilke imza atıyor
Tam kapasiteye ulaşıldığında başta mühendis ve uçak teknisyeni olmak üzere havacılık konusunda uzmanlardan oluşan 1.000 kişiye istihdam sağlayacak ve yıllık cirosu 300 milyon dolara ulaşacak olan bakım merkezi teknolojik altyapısı ile alanında pek çok ilke imza atıyor. Kablosuz iletişim ve RFID teknolojilerinin kapsamlı şekilde kullanıldığı myTECHNIC, uçak bakımını maliyet kalemi olmaktan çıkarıp kar odaklı bir havacılık operasyonuna dönüştürecek.
Havayollarının en büyük 2’nci gideri olan uçak bakım masraflarını minimize ediyor
Havayolu firmalarının işletme giderlerinin yüzde 10–15’ini oluşturan bakım maliyetleri, yakıt giderlerinden sonraki en büyük rakamı temsil ediyor. Tüm uçaklar yılda bir kez 3-4 hafta süren (C) bakımına giriyor ve havayolu şirketleri uçak tipine göre yaklaşık 300 ile 600 bin dolar civarında bakım masrafı ödüyor. myTECHNIC teknoloji odaklı üretimi ile bu maliyetleri azaltma olanağı sunuyor.
Bölgede iki önemli avantaj sağlayacak
myTECHNIC, sivil havacılık bakım, onarım hizmet pazarının yüzde 48’ini oluşturan, Orta Doğu, Avrupa, Asya, Rusya ve Kuzey Afrika’da operasyon yapmakta olan Airbus ve Boeing tipi hava araçları ve komponentlerine bakım hizmeti sunacak. Önümüzdeki yıllarda başta uçak iniş takımları olmak üzere bazı komponentlerin imalatını da yapmayı planlayan myTECHNIC ile birlikte Türkiye iki önemli avantaj sağlayacak. Ulusal firmaların kapasite yetersizliği sebebiyle yabancı ülkelere kayan uçak bakım operasyonları myTECHNIC ile beraber ülkemize yönlenecek. Aynı zamanda bölgedeki diğer ülkelere de hizmet ihraç edilmesiyle birlikte Türkiye önemli miktarlarda gelir elde edecek.
Pazar her geçen gün büyümeye devam ediyor
1990’lı yılların başında 20 milyar dolar olan sivil havacılık bakım onarım hizmet pazarı 2008 yılı itibariyle 70 milyar dolar seviyesine ulaşıyor. Türkiye’ye 3,5 saat uçuş mesafesinde olan bölgede ise bu pazar yaklaşık 15 milyar dolar civarında. Uçuş emniyetine giderek artan ölçüde verilen önem ve düzeltici veya tamamlayıcı talepler ile pazarın daha da büyüyeceği bekleniyor. Dünya uçak bakım pazarından ülkemizin hak ettiği payı alabilmesi için myTECHNIC bu alandaki önemli bir boşluğu doldurarak kritik bir rol oynuyor.