Avrupa’nın ve Balkanların önemli merkezi Makedonya’nın başkenti Üsküp’teki Büyük İskender (Alexander the Great), Ohrid’deki St Paul the Apostle Uluslararası Havalimanı’nın işletilmesiyle İştip’teki (Shtip) Yeni Kargo Havalimanı’nın yapımına ilişkin ihaleyi kazanan TAV Havalimanları Holding, Makedonya’da yapılan törenle imtiyaz sözleşmesini imzaladı.
Makedonya’da bugün gerçekleşen imza törenine, TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı (CEO) M. Sani Şener ile Makedonya Ulaştırma ve İletişim Bakanı Mile Janakieski ve Makedonya Hükümeti yetkilileri katıldı.
Sani Şener imza töreninde yaptığı konuşmada, “TAV Havalimanları olarak Makedonya’da işletmesini üstleneceğimiz havalimanları, Avrupa’ya daha da açılmamızı sağlayacak. Dünya ekonomisi ve politika açısından stratejik bir konumu bulunan ve aynı zamanda 500 yıllık ortak bir tarihi geçmişi paylaştığımız Makedonya’daki projemiz ile “Merhaba Rumeli” dedik. Çok uzun süredir takip ettiğimiz bir projeden büyük bir başarıyla çıktık. TAV Havalimanları bu proje ile uluslararası alanda hem finansal alanda hem de havacılık sektöründeki açısından yerini perçinleyecek” dedi.
Şener sözlerine şöyle devam etti: “TAV Havalimanları hedef bölge olarak gördüğü coğrafyalarda birbiri ardına başarılara imza atmaya devam ediyor. Makedonya havalimanları Orta Avrupa’nın gelişmeye en müsait havalimanları konumunda bulunuyor. TAV Havalimanları olarak, bu gelişime katkıda bulunacak şirketin bir Türk şirketi olmasından ayrıca gurur duyuyoruz.”
TAV Havalimanları Holding’in Üsküp’teki Alexander the Great ve Ohrid’deki St Paul the Apostle Uluslararası Havalimanı’nın işletmesini Aralık 2008 itibariyle üstlenmesi planlanıyor. Her iki havalimanının işletmesi, 20 yıl süreyle TAV Havalimanları Holding tarafından gerçekleştirilecek. Shtip Kargo Havalimanı’nın yapımının ise 2011 yılının ikinci yarısında tamamlanması hedefleniyor.
Başkent Üsküp’teki Alexander the Great, Ohrid’deki St Paul the Apostle Uluslararası Havalimanı’nı 2007 yılında 680 bin yolcu kullandı. TAV Havalimanları işletmesini üstleneceği havalimanlarını kullanan yolcu ve hava yolu sayısını artırmayı hedefliyor. Aynı zamanda havalimanlarında teknik altyapıyı da kapsayacak şekilde modernizasyon çalışması öngörülüyor.
Havalimanı işletmeciliğinin uluslararası oyuncusu TAV Havalimanları, Türkiye’de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa İç ve Dış Hatlar Terminalleri ile İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali’ni, yurtdışında ise Gürcistan’ın Tiflis ve Batum, Tunus’un Monastir Habib Bourguiba Uluslararası Havalimanı’nı işletiyor. TAV Havalimanları, Antalya Gazipaşa Havaalanı ile Tunus’un Enfidha Zine Abidine Ben Ali Uluslararası Havalimanı’nın işletme hakkını da elinde bulunduruyor.
İşte havalimanları ile ilgili teknik bilgiler:
Üsküp, Alexander the Great Uluslararası Havalimanı
Yeni yolcu Terminal Binası – 40.000 m²
Uçak pistinin uzatılması – 500 m
Otopark alanı – 42.500 m²
Yeni yolcu terminali için gerekli bağlantı yollarının yapımı
Gerekli umumi alan altyapılarının yapımı
Yönetim Binası – 5.000 m²
Kargo Terminali– yıllık 40.000 ton kapasiteli
Yangın istasyonu
Mevcut askeri altyapının teslimi
Gerekli modern teknik donanım
Uygun nevigasyon sistemi
**Alexander the Great Uluslararası Havalimanı’nda gerçekleşecek çalışmaların 20 ayda tamamlanması hedefleniyor.
Ohrid, St. Paul the Apostle Uluslararası Havalimanı
Uçak park apronunun yeniden yapımı / düzenlenmesi – 36.000 m²
Kargo Merkezi’ndeki imkânların yenilenmesi ve iyileştirilmesi
Yeni Hangar yapımı – 1.000 m²
Yeni VIP Terminal yapımı – 200/300 m²
Otopark alanının uzatılması ve yeniden yapımı
Mevcut yönetim binasının yeniden yapımı ve iyileştirilmesi
Gerekli modern teknik donanım
Uygun nevigasyon sistemi
** St. Paul the Apostle Uluslararası Havalimanı’nda gerçekleşecek çalışmaların 12 ayda tamamlanması hedefleniyor.
Shtip, Kargo Havalimanı (Greenfield Projesi):
Pist– 2.400 m
Yolcu terminali– 3.850 m2
Hangar: 2 adet (İthalat ve ihracat için)
Yönetim Tesisleri – 1.000 m²
İç İşleri ve Gümrük Bakanlığı Yönetimi Tesisleri - 200 m²
Otopark alanı – 2.000 m²
Bağlantı yolu
Hangar: 2 adet (uçak hangarı)
Gerekli umumi alan altyapılarının yapımı
Gerekli modern teknik donanım
Uygun nevigasyon sistemi
** Shtip Kargo Havalimanı’nda gerçekleşecek çalışmaların 36 ayda tamamlanması hedefleniyor.