Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında 30 Kasım 2007'de düşen uçakta eşini ve bir aylık bebeğini kaybeden Bülent Ceylan, kaza ile ilgili olarak Dünyaya Bakış Havacılık Şirketi'nin 9 yetkilisi hakkındaki yargılama sürecinin devam ettiğini, ancak sanıkların duruşmalarda verdikleri ifadelerin doyurucu olmadığını savundu.
Teknik bilgi eksikliği nedeniyle sanıkların yaptıkları açıklamaları anlamadıklarını kaydeden Ceylan, şunları söyledi:
"Duruşmada sanıklar ifadelerini veriyorlar. Ancak onların yaptıkları teknik açıklamaları biz anlamıyoruz. Bu nedenle de doğru sorular yöneltemiyoruz. Sanıkların da uçaklarla ilgili yaptıkları açıklamalarının doğru olup olmadığını bilmiyoruz. Ancak duruşmada bilirkişi olursa hem sanığın uçakla ilgili teknik açıklamalarının doğru olup olmadığı belirlenecek hem de sanığa daha doğru sorular yöneltilebilecek."
Sivil havacılıkta uçuş güvenliğinin de giderek azaldığını ileri süren Bülent Ceylan, hava şirketlerinde çalışanların mesai saatlerinin uzunluğu ve yeterli eğitimin verilmemesi nedeniyle hata yapma risklerinin yüksek olduğuna dikkati çekti.
Ceylan, sivil havacılıkla ilgili endişelerini şöyle dile getirdi:
"Türkiye'de en büyük eksiklik, hava araçlarının kazalarını inceleyen ve hava araçlarını her konuda denetleyen kurumun aynı olmasıdır. Bu kurum hava araçlarının denetlenmesi ve eksikliklerin giderilmesi, aynı zamanda sektörde çalışan kişilerin eğitimi ile ilgili konuda sorumlu. Aynı zamanda da olası kazada eksiklikleri gün yüzüne çıkaracak kurum. Böyle bir durumda bu kurumun tarafsız olması mümkün değil. Çünkü kendi kurumunun ve diğer hava şirketinin açıklarını vermiş olur. En kısa yol, 'pilotaj hatası' ya da belgelerle yapılan 'bizler temiz' demeleri."
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün, tamamen bağımsız olması gerektiğini savunan Ceylan, Isparta'da meydana gelen uçak kazasının aslında sivil havacılığın ne derecede hizmet verdiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi.
Cnnturk.com