Avrupa ülkelerinin oluşturduğu Avrupa Uzay Ajansı (ESA), bugün bir ilki deneyerek 67P/Churyumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı üzerine "Philae" isimli modülü indirmeyi deneyecek. "Philae"yi taşıyan uzay aracı Rossetta, söz konusu kuyruklu yıldızın yörüngesine 10 yılda ulaşabilmişti.
"Rossetta" adlı uzay sondasının, "Philae"yi Türkiye saati ile 10.35'te kuyruklu yıldıza 22,5 kilometre uzaklıktan bırakması planlanıyordu. Ancak Philae halen bırakılmadı.
İKİ AÇIDAN BİR İLK
Proje başarıyla sonuçlanırsa ilk kez Dünya’dan bu kadar uzak bir uzay görevi yerine getirilmiş olacak. Ayrıca bilim insanları, ilk kez bir kuyruklu yıldızı çok yakından tanıma imkanı edinecek.
YEDİ SAATTE İNECEK
Philae'nin yüzeye inişi yaklaşık yedi saat sürecek. Bu sırada Rossetta ile Dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreden fazla olduğu için, Rossetta'dan gelen sinyaller, 28 dakika 20 saniye gibi bir sürede Dünya'ya ulaşacak. Bu nedenle Türkiye saati ile 17.35 dolayında gerçekleşecek inişten sonra saat 18.00'de Rosetta'dan ilk haber alınabilecek. Philae, RoSsetta'dan böyle ayrılacak.
Philae, RoSsetta'dan böyle ayrılacak
Rossetta, Güneş sistemi içindeki milyonlarca kilometre süren 10 yıllık yolculuğu sonrası 6 Ağustos'ta kuyrukluyıldıza ulaştı ve etrafında bir yörüngeye oturmuştu.
1.3 milyar euro'luk proje, 1993 yılında onaylanmıştı.