Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, sivil havacıkta edinilen tecrübeyi uluslararası arenaya taşıma kararı aldıklarını ve Endonezya’dan Pakistan’a, Afrika’ya kadar bölgesel işbirliklerini attırarak 18 Milyar Dolarlık pazara açılmayı hedeflediklerini kaydetti.
“Bölgesel İşbirliği Projesi”ni hayata geçirmek için düğmeye basıldığını ifade eden Yıldırım, “Projenin hayata geçirilmesi ile havayolu işletmeleri kendilerini 18 Milyar Dolarlık bir pazarın içinde bulacaklar. Bölgesel işbirliği projesinin ilk ayağını yaklaşık 1 Milyar nüfusu bulunan D-8 ülkeleri oluşturuyor. Türkiye, Malezya, Endonezya, Nijerya, Mısır, İran, Bangladeş ve Pakistan’dan oluşan D-8 ülkelerinin havayolu ile yaptığı yolcu taşımacılığı yaklaşık 250 milyon kişiyi buluyor. Ayrıca, uçak bakım ve onarım maliyetlerinin üzerine bir de kargo taşımacılığı eklendiğinde ortaya 185 Milyar Dolarlık bir ticaret hacmi çıkıyor. Projeyle bu rakamın ilk etapta yüzde onu olan 18.5 Milyar Dolarlık kısmını Türk şirketlerinin almasını planlıyoruz” şeklinde konuştu.
Bu paranın Türkiye’ye gelmemesinde hiçbir neden bulunmadığının altını çizen Bakan Yıldırım, D-8 ülkelerinin yeterli sayıda uçak sayısı ve havayolu şirketleri olmadığını ve Türkiye’nin bu trafiği yönetebilecek ve yönlendirebilecek kabiliyette olduğunu söyledi. Türk sivil havacılığının 2003 yılında 2.2 Milyar Dolar olan ülke içi ticaret hacminin 5 yıl içinde 7 Milyar Dolar’ın üzerine çıkarttığını hatırlatan Yıldırım, 2003 yılında 150 olan filodaki uçak sayısının bugün 289’e çıktığını ve yıl sonu itibariyle bu sayının 330-340’ı bulacağını ifade etti.
2002’de jetler satılıyordu
Küresel krizin Türk sivil havacılığını etkilemediğini belirten Bakan Yıldırım, “2002’deki krizde iş adamları jetlerini satıyordu. Krizin ortası denilen 2008’de 6 business jet girişi oldu” diye konuştu.