Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Geliş Terminali önündeki duraklarında yolcu almadan boş olarak bekleyen otobüslerin ön camına "Sayın Yolcularımızın Dikkatine" başlıkla bir afiş asan Havaş’in duyurusunda şu ifadelere yer verildi:
"İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin almış olduğu karar neticesinde 14 Ocak 2012 günü saat 09.00 itibariyle İstanbul’da yapmakta olduğumuz Havalimanı- Şehir- Havalimanı arasındaki yolcu transferi hizmetlerimiz durdurulmuştur.
1983 yılından bu güne kadar Ulaştırma Bakanlığı’ndan alınmış olan ruhsat ve yasal müsaadeler çerçevesinde hizmet yapmakta olan şirketimiz, bu ruhsatımızın yasalara uygun olarak geçerliliğini korumasına rağmen, Büyükşehir Belediyesi’nin almış olduğu karar doğrultusunda çalışmalarımıza ara vermek zorunda kalmış bulunuyoruz.
Yirmi sekiz yıldır verdiğimiz hizmete dayalı olarak gelişen güven ve samimi işbirliğimizin devam etmesi adına her türlü yasal başvurularımız ilgili merciler nezdinde yapılmıştır. Saygılarımızla."
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bir süre önce açılan ihaleyi Havataş adlı kuruluş kazanmış ve 14 Ocak 2012 Cumartesi gününden itibaren de İstanbul’daki havalimanlarından şehir merkezine yolcu taşımaya başlamıştı.
HAVAŞ’IN AÇIKLAMASI
Bu arada, Havaş Otobüs İşletmeleri adına Koordinatör Osman Er imzasıyla bugün yapılan açıklamada, açılan ihalede İETT ihalesini alan şirketin Atatürk Havalimanı’nda Tekel olarak çalışacağı diye bir şey yazmadığı belirtilerek şöyle denildi:
"Biz de ihaleye girdik. Zaten ihale açık artırma şeklinde yapıldı. Ancak Günaydın Turizm’in verdiği rakamı vermedik. 7 ay sonra gelip ’Havaş durmalı’ diye bir formül buldular. Belediye de bizim UKOME’den her sene otomatik uzatılan hat iznimizi uzatmadı.
Sivil Havacılık Yönetmeliği (SHY) 22’ye göre havalimanından yerli ve yabancı yolcu taşıma işi için SHGM’den A tipi lisans sahibi olmak zorunludur. Havaş’ın bu lisansı var. Diğer firmanın ise UKOME hat izni var ama SHGM’den Lisansı yok.
Ulaştırma Bakanlığı tarafından verilen A Grubu İşletme Ruhsatı ve 4046 sayılı Özelleştirme Kanunu’nun 20 B maddesi kapsamında edindiği kazanılmış haklarının korunması için her türlü yasal ve hukuki yola başvurulmuş olup, İdare Mahkemesi’nde Yürütmeyi durdurma davası açılmıştır.
İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin kararı idari bir karardır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan bu karar ile ilgili olarak yargı süreci devam etmektedir.
500 kişinin ekmeğine neden olmak çok üzücü. Üstelik de 29 yıldır bu işi kanunlar çerçevesinde yapan bir firmaya ’korsan’ demek ise büyük haksızlık. Ortaya konulan bu haksızlığın çözüleceğine olan inancımızı koruyoruz."
Faik KAPTAN-hurriyet.com.tr