YASAK KALKTI KANARYALAR UÇAKLA UÇTU
Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu 14-24 Ocak tarihlerinde İspanya’nın Almeira kentinde düzenlenecek dünya şampiyonasına katılmak üzere bugün kafesler içerisinde 604 kanarya ile birlikte İspanya’ya uçtu. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gazetecilere açıklamalarda bulunan Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu Başkanı Yılmaz Çakmak, 2007 yılında kuş gribinden dolayı Tarım ve Orman Bakanlığının bir genelgesiyle uçaklara kuş alınmasının yasaklandığını, bu nedenle geçtiğimiz yıllarda çeşitli ülkelerde düzenlenen şampiyonalara karayolu ile katıldıklarını ve çok büyük zorluklar yaşadıklarını hatırlattı. Çakmak, “2007 senesinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çıkardığı bir genelgeyle kuş gribinden dolayı uçaklara kuş alınması yasaktı. Kuş gribi bittiği halde bakanlığımız tekrar havayollarına bir yazı yazıp genelgenin kaldırıldığını bildirmediği için Türk Hava Yolları bu genelgeyi uyguluyordu. Ulaştırma Bakanımız bu sene emir verdi, Tarım Bakanlığı da bu kararın kalktığını onayladı ve kuşlarımız 1 Aralık’tan itibaren uçaklarda taşınmaya başladı” dedi. Çakmak, böyle bir kararın çıkacağını düşünmedikleri için kasım ayında İspanyol Iberya Havayollarına rezervasyon yaptıklarını ve 16-17 bin Avro olan kuşların gidiş-dönüş masraflarını ödediklerini söyledi.
İSTİKLAL MARŞIMIZI DİNLETECEĞİZ
İspanya’nın Almeira kentinde düzenlenecek dünya şampiyonasına 604 kuşla katıldıklarını açıklayan federasyon başkanı Çakmak, “Bugüne kadar dünya çapında 100 küsür ödül kazandık. İstiklal Marşı’nı dinletebilmek için basket federasyonu, güreş federasyonu trilyonlarca lira para harcıyorlar. Fakat biz İstiklal Marşı’mızı Avrupa’nın göbeğinde Belçika’da, Fransa’da, İspanya’da, Portekiz’de defalarca dinletmemize rağmen bize engel çıkıyordu. İnşallah bundan sonra bunlar olmayacak. Şampiyonluğun ödülü küçük, sembolik bir madalya. Burada önemli olan ülkemizin artık üçüncü dünya ülkesi olmadığını anlatabilmek. Çünkü biz Avrupa’dan bir hakem davet ederken, bu hakemde buraya gelirken, ‘Ya ben orada ne yaparım, beni orada keserler mi, ben eşimi götürebilir miyim, eşimi kaçırırlar mı ‘ diye düşünce hakimdi. Avrupa’nın birçok noktasında çeşitli sebeplerden dolayı hala bizi Avrupa’nın üçüncü ülkesi olarak görüyorlar. Tek amacımız öyle olmadığımızı anlatabilmek ve İstiklal Marşı’mızı Avrupa’da dinletebilmek” diye konuştu.
BAYAN GÜZELLİK YARIŞMASI GİBİ
Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu Başkanı Yılmaz Çakmak, yarışmanın hangi kriterlere göre yapıldığının sorulması üzerine, “Yarışma tamamıyla sizin anlayacağınız dille 90-60-90 ölçülerinde yapılıyor. Yani bir bayan güzellik yarışması nasıl yapılıyorsa, bu da kuşun kendi vasıflarına, güzelliğine göre yapılıyor. Bazısının küçük olması, bazısının büyük olması makbul. Oradaki prosedür neyse ona göre yapılıyor. Bizim 28 cins kanaryamız var yarışmaya katılacak. Ülkemizin 110 üreticisinin kanaryalarından oluşuyor. Antep’ten de var, Ankara’dan da var, İzmir’den de var, Erzurum’dan da var. Kanarya dendiği zaman 1970 senelerine dönerseniz, 1970 senelerinde insanlar kumarhane açmak için kanarya derneği kurarlardı. İnsanlarımız hala öyle zannediyor. Bu iş öyle değil. Çok büyük bir ülke tanıtımı var bu işte. Şu anda gittiğimiz yerde 30 bin kuş yarışacak. 30 bin kuşun içinde birinci olmanız çok önemli bir şey. 30 bin kuşun içinde 150 kuş birinci olacak, 150 ikinci, 150 üçüncü olacak. Derece almamız bizim için çok gurur verici olacak. Bu bizim yaşama sevincimiz” şeklinde konuştu.
Süleyman ŞEN-Airkule.com