Güneş’te geçen Pazar günü yaşanan patlamadan kaynaklanan jeomanyetik fırtına önceki gün ve dün tüm Dünya'yı etkisi altına aldı. 2005'ten bu yana radyasyon oranı en güçlü olan fırtına, Dünya'ya saatte 6.44 milyon kilometre hızla ulaştı. 2003 yılından bu yana da Güneş'te meydana gelen en büyük fırtına olarak tarihe geçen olay, patlamalar sonucunda Güneş'in atmosferinde depolanan manyetik enerjinin serbest kalmasıyla yaşanıyor. Sonrasında da enerji yüklü parçacıklar uzaya yayılıyor. 1972 yılında Güneş'te oluşan bir patlamayla beraber ortaya çıkan jeomanyetik fırtına ABD'yi etkilemişti. Fırtına Illinois eyaletinden yapılan şehirlerarası konuşmaların kesilmesine yol açmıştı. 1989'da ise bir diğer Güneş fırtınası Kanada'nın Quebec eyaletinde 6 milyon insanı elektriksiz bırakmıştı.
DNA'YA HASAR VERİYOR
Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotlar, korkulanın aksine fırtınayı hiçbir tehlike yaşamadan atlattı. Fırtına sonucu ortaya çıkan partiküller dünyaya ulaşmadan önce atmosferde çoğunlukla yok olsa da, istasyondaki astronotlara zarar verebilirdi. Partiküllerin vücutla temas etmesi DNA'ya hasar verebiliyor.
ROTALAR DEĞİŞTİ
Delta Havayolları kutuplara yakın noktalardan uçan 8 uçağının seyahatinin rotasını değiştirdi.
ABD ve Asya arasında yapılan uçuşların rotaları Güneş fırtınası nedeniyle daha güvenli noktalara taşındı. Rotalarını değiştiren diğer havayolları arasında Air Canada, American Airlines ve Qantas yer aldı.
Milliyet