Havacılık sektörünün pilot ihtiyacını karşılamak için kurulan uçuş okulları en verimli çağını yaşıyor. Özel havayolu şirketlerinin ve özellikle THY’nin büyüyen uçak filoları için yetişmiş pilota gereksinim duyması, özel uçuş okullarının talep patlaması yaşamasına neden oluyor.
Artan talebi karşılamak ve bir adım öne çıkmak isteyen okullar, kendilerine göre avantajlı oldukları yönleri ön plana çıkarıyor. Bazı okullar, konum olarak havalimanına yakın olmalarını bir avantaj olarak sunarken, bazıları da tecrübeli uçuş öğretmenleri ile öne geçmeye çalışıyor. Bazıları ise yurtdışında ortak çalıştıkları eğitim kurumlarına ve verdikleri eğitimin kalitesine vurgu yapıyor.
Özel uçuş okulları iki tip uçuş lisansı eğitimi veriyor. Birincisi, ticari olmayan pilotluk lisansı (PPL). İkincisi ise ticari pilotluk lisansı (ATPL). Bu iki lisansın alınma bedelleri ve eğitim süreleri de değişiyor. PPL lisansının eğitim bedeli yaklaşık olarak 10 bin dolar civarında, eğitimi ise 2,5 ay sürüyor. ATPL lisansının eğitim bedeli ise ortalama 45-55 bin dolar. Bu lisansa sahip olmak yaklaşık 15 ayı buluyor. Okulların verdiği eğitimleri alan pilot adayı, belli bir uçuş kotasını doldurduktan sonra simülatör sınavına ve Sivil Havacılık Kurumu’nun belirli tarihlerde yaptığı sınavlara tabi tutuluyor. Bu sınavları kazanan adaylar pilotluğa ilk adımı atmış oluyor.
ÇETİN REKABET VAR
Özel uçuş okulları arasında özellikle son yıllarda büyük bir rekabet yaşanıyor. Bu rekabet fiyatlara da yansıyor. İşte çetin rekabetten örnekler…
Duha Havacılık
Şirket pilot adaylarından nakit 40 bin Euro, kredili ödemede ise 45 bin 500 Euro ücret talep ediyor. Bu ücrete kitap, uçuş tulumu, gözlük, apolet, kazak, kravat ve bröve gibi eğitim gereçleri için 2 bin 600 Euro daha ilave ediliyor. Duha, rakiplerinden bir adım öne çıkabilmek için İngiltere Bristol Uçuş Okulu ile ortak eğitim programları uyguladığını ısrarla vurguluyor.
Sindel Havacılık
Ankara ve İstanbul olmak üzere iki şehirde eğitim veren Sindel Uçuş Okulu ise pilot adaylarından peşin 58 bin dolar artı KDV, 62 bin dolar civarında ücret talep ediyor. Kredili ödemelerde ise rakam ödenen peşinat ve taksit sayısına göre değişiyor. Sindel, Ankara Esenboğa Havalimanı’nda teorik ve pratik eğitim veriyor. Şirket geçtiğimiz haftalarda İstanbul Florya Uçuş Okulu’nda da uçuş eğitimi vermeye başladı. Ortalama 14 ay süren eğitim boyunca Sindel’in en büyük kozu, eğitimin çok tecrübeli pilotlar tarafından verilmesi.
Ayjet Anadolu Yıldızları
Ayjet Uçuş Okulu ise pilot olmak isteyen adaylardan nakit 40 bin Euro artı KDV, toplam 43 bin 200 Euro ücret talep ederken, bu rakam kredili ödemelerde 44 bin Euro artı KDV 47bin 520 Euro’ya ulaşıyor.
Tarkim
Tarkim Uçuş Okulu öğrencilerine ödeme konusunda çeşitli kolaylıklar sağlıyor. Okul’un Adana Şakirpaşa ve İstanbul Atatürk Havalimanı’nda hangarları bulunuyor. Öğretmenler hava kuvvetlerinden emekli olmuş, havayolu şirketlerine uzun yıllar kaptan pilotluk yapmış ve zirai ilaçlamada uzun yıllar uçmuş tecrübeli pilotlardan oluşuyor. Pilot adayları 35 bin Euro’luk ücreti 4 taksit şeklinde ödeyebiliyor. Okul ayrıca birkaç bankayla yaptığı anlaşmalarla adaylara çok alternatifli ödeme seçenekleri sunuyor. Bonus karta da 18 ay taksit imkanı tanıyor.
MET AİR
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda yer alan Met Air Uçuş Okulu ise adaylardan peşin 55 bin dolar artı KDV alıyor. Okulda üç çeşit ödeme şekli var. Birincisi tüm ücret peşin olarak ödeniyor. İkincisi banka kredisi kullanmadan yapılan ödeme. Bu ödeme şeklinde ücretin yüzde 25’i peşin, geri kalan kısmı 6 ile 8 ay arasında taksitli ödeniyor. Üçüncüsü ise banka kredisi kullanarak ilk 18 ay ödemesiz, geri kalanı 42 ay vade şeklinde. Okul, en büyük avantajlarından birisi olarak da teorik ve pratik eğitimleri havalimanının içinde vermesini gösteriyor.
Özel uçuş okullarının yanı sıra Türkiye’nin havayolu pilotu ihtiyacı Anadolu Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksek Okulu, Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Türk Hava Yolları Uçuş Okulu, Türk Hava Kurumu ve yurtiçi ile yurt dışındaki diğer pilot okulları tarafından karşılanıyor.
Süleyman ŞEN-Airkule.com