SHGM’nin açıklaması şöyle:
“Gazipaşa Havaalanının Türk Sivil Havacılığına mevcut yapısı ile kazandırılmasına yönelik olarak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü koordinesinde birçok uzman kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımı ile uçuş emniyetinin sağlanmasına yönelik SHGM, DHMİ, DLHİ, Anadolu Üniversitesi SHYO, THY, TALPA, TÖSHİD gibi kurum ve kuruluşlardan uzman kişilerin de katılımı ile son birkaç yıl içerisinde yoğun ve kapsamlı çalışmalar gerçekleştirilmiştir.
Bu çalışmalar sonucunda, dünyada Gazipaşa Havaalanı’nın durumuna benzer diğer havaalanlarındaki uygulamalar da incelenmiş ve uçuş emniyeti üst başlığı altında söz konusu havaalanının kullanıma açılması için belirlenen bir dizi tedbirler alınmıştır.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Gazipaşa Havaalanı’na daha önce verilmiş olan 3C aletsiz pist statüsündeki işletme izni kapsamında, havaalanı çevresindeki mânia kriterlerini ihlal eden doğal mânialar nedeniyle söz konusu havaalanına emniyetli bir şekilde uçuş gerçekleştirilmesini teminen, son olarak 4 Haziran 2010 tarihinde SHGM, DHMİ Genel Müdürlüğü, Havaalanı işletmecisi konumundaki TAV Gazipaşa ile tüm Havayolu İşletmelerinin hava aracı performans müdürleri ile yetkililerin katılımı ile bir toplantı gerçekleştirildi.
Geniş katılımlı toplantıdaki uzmanların görüşleri doğrultusunda, aşağıdaki hususlara ilişkin çalışmalar tamamlanarak havaalanının emniyetli bir şekilde kullanılabilmesi için gerekli tüm kriterler belirlendi. Bu çerçevede,
1) ICAO Annex 14 kriterleri kapsamında 3C aletsiz statüdeki Gazipaşa Havaalanındaki Mâniaları Gösterir Harita ile ICAO Doc. 8126 kapsamında görerek yaklaşma planı (Visual Approach Chart) havaalanı işletmecisi tarafından DHMİ Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak hazırlandı ve kullanıma sunuldu.
2) Havaalanı etrafındaki dağlık coğrafi yapı ve aletsiz pist statüsünün VFR uçuşu zorunlu kılması nedeniyle, Gazipaşa Havaalanına uçuş gerçekleştirecek olan pilotların, JAR OPS 1 AMC OPS 1.975’te belirtilen özel eğitim gerekliliklerinin yerine getirdiğine dair bilgi ve belgeler ile işletme tarafından hazırlanan performans ve teknik analizlere dayanarak yapılacak uçuşların emniyetli olarak gerçekleştirilebileceğine ve tüm sorumluluğun uçuş emniyetine yönelik her türlü sorumluluğun ilgili hava taşıma işletmesi ile uçuşu gerçekleştiren kaptan pilotta olacağına dair beyanı içeren Taahhütname Formu hazırlandı.
3) Tüm bu hususlar Türkiye AIP’sinde (Havacılık Bilgi Yayını) yayımlanacak hale getirilmiş olup, AIP güncelleme tarihinde yayımlanacaktır. Bu süre zarfında söz konusu hususlara ilişkin bilgilendirme hazırlanan NOTAM ile kullanıcılara duyuruldu.
Söz konusu NOTAM'da yer alan tüm bu hususlar çerçevesindeki gerekliliklileri yerine getiren uçak işletmecileri uçuş izni başvurularını yapabilmektedirler. Bu suretle, söz konusu havaalanının son yıllarda hızlı gelişme gösteren ülkemiz sivil havacılık sektörünün kullanımına açılması önemli bir gelişmedir.
BORAJET Gazipaşa’da…
ATR–72 tipi uçaklarla ticari hava taşıma işletmeciliği yapmak üzere Bakanlığımızca yetkilendirilen Borajet Havacılık Taşımacılık Uçak Bakım Onarım Tic. A.Ş. tarafından Gazipaşa Havaalanına uçuş yapmak üzere başvuruda bulunuldu.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede, söz konusu NOTAM'da belirtilen tüm gereklilikleri yerine getirdiği tespit edilen Borajet, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden 09 Temmuz 2010 tarihinde Gazipaşa Havaalanı için uçuş izni alarak uçuş noktalarına Gazipaşa’yı da eklemiş oldu.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından onaylanan uçuş programına göre 12 Temmuz 2010 tarihinden itibaren Gazipaşa uçuşlarına başlayacak olan Borajet;
*Ankara-Gazipaşa-Ankara hattında, haftanın her günü,
*S.Gökçen- Gazipaşa-S.Gökçen hattında, Pazartesi ve Çarşamba günleri 1’er, Cuma ve Pazar günleri 2’şer
*S.Gökçen- Gazipaşa-Nevşehir ve tersi hatta ise Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri
sefer düzenleyecek.”