Geçtiğimiz hafta 64 ülkenin katılımı ile düzenlenen Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO’ nun İkili Havacılık Müzakerelerine ev sahipliği yapan Türkiye, önümüzdeki hafta da Avrupa’nın üst düzey Sivil Havacılık yetkililerini, Eurocontrol PCC toplantısı çerçevesinde, ağırlayacak.
Üst düzey toplantılarını örgütün merkezi olan Brüksel dışında pek yapmayan Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı EUROCONTROL, Geçici Konsey Koordinasyon Komitesi Toplantısı’nı Türkiye’de yapmaya karar verdi.
15 Ekim 2009 tarihinde SHGM’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirilecek toplantı, örgütün Paris ve Strazburg’dan sonra merkez dışında yaptığı üçüncü üst düzey toplantı olacak.
GÜNDEM EĞİTİM MERKEZİ
İsveç, Fransa, İtalya, Romanya, Almanya, İspanya, İngiltere’nin Sivil Havacılık Genel Müdürleri, AB Komisyonu Yetkilileri, EUROCONTROL Genel Müdürü David McMillian, diğer EUROCONTROL üst düzey yetkileri ve özel sektör adına hava seyrüsefer hizmet sağlayıcıları temsilcisinin katılacağı toplantının en önemli gündem maddelerinden biri de Türkiye’de Bölgesel Hava Seyrüsefer Eğitim Merkezi’nin kurulması olacak.
Toplantıda ayrıca, Tek Avrupa Hava Sahası (SES) ve SESAR konuları, Hava Trafik Sistem Performansı, Eurocontrol bütçesi ve iş planı, Avrupa Hava Trafik Yönetimi ve Eurocontrol Reformu gibi konular masaya yatırılacak.
Türkiye’de bir eğitim merkezi kurulmasına yönelik olarak uzun süredir Eurocontrol nezdinde yapılan girişimler çerçevesinde Eurocontrol yetkilileri konuyu resmi olarak etraflıca ilk kez bu toplantıda ele alacak.
“Eurocontrol eğitim merkezinin Türkiye’de açılmasının sağlanması” aynı zamanda 10. Ulaştırma Şurası’nda havacılık alanında alınan kararlardan biri olması bakımından da büyük önem taşıyor.
10. Ulaştırma Şurası kapsamında gerçekleştirilen Hava Ulaştırması Regülasyonu paneline katılan EUROCONTROL Genel Müdürü David McMillian, “Eurocontrol içinde havacılıkta tek gelişme kaydeden ülke Türkiye. Diğer Eurocontrol üyesi ülkelerin hepsinde bir azalma yaşanırken, Türk sivil havacılığında yüzde 3’lük bir artış bekliyoruz. Diğer ülkelerde neredeyse yüzde 6 ile 8 oranında düşüşler yaşanıyor. Türkiye’nin bulunduğu coğrafi konum ve havacılık alanındaki gelişmeler çok önemli.” şeklinde konuşarak toplantının ülkemizde yapılmasını istediklerinin sinyallerini vermiş ve Türkiye’nin sivil havacılık alanındaki önemine dikkat çekmişti.
Son dönemde uluslararası havacılık örgütlerinin toplantılarının merkezi haline gelen Türkiye, sivil havacılıktaki büyüme ve üç kıta arasında lojistik merkez olabilecek coğrafi konumu nedeniyle dikkatleri üzerine topluyor. Türkiye’nin sivil havacılık alanında Akdeniz, Afrika, Ortadoğu, Karadeniz, Balkanlar ve Orta Asya’da başlattığı bölgesel işbirliği oluşumları ile çok geniş bir pazara ulaşım imkanını elinde bulundurması da uluslar arası örgütler içindeki önemini giderek arttırıyor.
KEİ, D-8, TRACECA, AKDENİZ, AFCAC ve T-MAG ülkeleriyle olmak üzere 6 tane bölgesel işbirliği oluşumunun temellerini atan Türkiye, Sivil Havacılıkta ülkemizin Bakım ve Eğitim Merkezi olma projesine uluslararası destek sağlayarak söz konusu pazarda etkin bir rol üstlenmeye hazırlanıyor.
Eurocontrol’ün ilki Lüksemburg’da kurulmuş olan Eğitim Merkezi’nin ikincisini Türkiye’de kurma kararı almasının söz konusu projeye de önemli katkılar sağlayacağı düşünülüyor.
Eurocontrol Geçici Konsey Koordinasyon Komitesi’nin kurulduğu 2007 yılından beri üyesi olan Türkiye, aynı zamanda AB üyesi olmadan Komite’de yer alan tek ülke olması bakımından da büyük önem taşıyor.