Ulaştırma Bakanlığı tarafından "Hedef 2023" sloganıyla gerçekleştirilen "10'uncu Ulaştırma Şûrası"nda denizyolları, karayolları, demiryolları, kentiçi, posta ve haberleşme sektörlerine ilişkin kararların yanı sıra havacılık sektörüne ilişkin önemli kararlar alındı. Buna göre 2023'e kadar yolcu sayısında 350 milyona ulaşacak bir büyüme olacağı tahmin ediliyor. Konuyla ilgili bilgi veren Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, 14 yıl içinde havayolu taşımacılığında dünya sıralamasında ilk 5'e girmek istediklerini belirterek, yerli ve yabana havayolları arasında işbirliğinin en önemli adım olduğunu söyledi.
Dünya uçak bakım pazarının yüzde 10'unu elde etmek istediklerinin altını çizen Birdal, "Havaalanlarının toplam günlük yolcu ve uçak trafiklerine göre, 2008 yılında günlük uçuş trafiği 2 bin 808, günlük yolcu trafiği 220 bin 662, uçak trafiği 1 milyon 10 bin, yolcu trafiği 79 milyon 438 bin olarak gerçekleşti. Yine 2023'e kadar toplam yolcu sayısında 350 milyona ulaşacak bir büyüme yaşanacağım öngörüyoruz" diye konuştu. Birdal, hava taşımacılığında iç ve dış hatlara yönelik alternatif HUB’lar kurulacağını ve yurtiçinde her noktaya çapraz uçuşlar gerçekleştirileceğini bildirdi. Havacılık sektörü şûra kararları şöyle:
- İstanbul'da 60, Türkiye'de 30 milyon kapasiteli iki ve 25 milyon kapasiteli 3 havaalanı yapılması.
- Uçak, dolmuş ve taksi işletmelerinin kurulması.
- Deniz, göl vb. yerlere yakın turizm merkezlerine hitap edecek deniz hava araçlarının kullanılarak, bu alanda gelişimin sağlanması.
- Döner kanat hava aracı taşımacılığı sisteminin desteklenmesi.
- Türkiye'nin uluslararası uydu projelerinde yer alması için çalışma yapılması.
- ILS kategori I, II ve III hassasiyetinde yerde tesis edilen pozisyon doğrulama sistemlerinin (GBAS) yaygınlaşması.
- Hava kargo taşımacılığına uygun olan havaalanlarının "serbest bölge" ilan edilmesi.
- Hava aracı ve/veya parçasının sertifikasyonunun Türkiye tarafından sağlanabilir hale getirilmesi.
- Milli ATM teknoloji alt yapısının geliştirilmesi ve bu kapsamda dışa bağımlılığın azaltılması.
- Yerli imalat olarak en az 2 tip uluslararası bilinirliği olan tek/çift motor pervaneli ve çift motorlu hafif jet uçağı üretiminin gerçekleştirilmesi.
- Türk sivil hava taşımacılığı filo yapısının 2023 yılında 100 geniş gövde, 450 dar gövde ve 200 bölgesel uçak olacak şekilde 750 uçaklık bir yapıya ulaşması.
- Türkiye'nin kendi uydusunu uzaya yerleştirecek teknolojiye sahip olması, yeni nesil motorların geliştirilmesi çalışmalarına katılınması.
- Havacılık Endüstri İhtisas OSB’lerin kurulması, insansız hava araçlarının, hava sahasının kullanımının sivil havacılık sistemine entegre edilmesi.
- EUROCONTROL'ün eğitim merkezinin Türkiye'de açılmasının sağlanması.
- SHGM ve DHMİ Genel Müdürlüğü'nün yeniden yapılandırılması.
- Hava Ulaştırma Araştırma Enstitüsü'nün kurulması.
MELTEM GÜNDÜZ-Dünya