Erbil'e başkent Ankara ile Adana'dan haftada 6 uçuş gerçekleştirilecek. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ile Irak Sivil Havacılık Otoritesi arasında imzalanan 'İkili Havacılık Anlaşması', Atlasjet'in Erbil'e yaptığı uçuşların da önünü açtı. Genel müdürlük, 11 Temmuz'da Irak ile İkili Havacılık Anlaşması imzalamış, her iki ülke arasındaki mevcut seferlerin artırılması konusunda mutabakata varılmıştı. İmzalanan mutabakat zaptına göre, iki ülke arasında mevcut sefer sayısının tayin edilen her bir hatta haftada 14 sefer olması konusunda anlaşma sağlandı. Müzakerelerde, mevcut İkili Havacılık Anlaşması'nın günün şartlarına göre revize edilmesi yolunda güvenlik ve emniyet konuları mevcut anlaşmaya dahil edildi. Anlaşmanın tümünün güncellenmesi konusunda Irak Sivil Havacılık yetkililerine taslak metin sunuldu. Irak'tan aralarında Bağdat, Basra, Erbil ve Süleymaniye, Türkiye'den İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Adana'nın bulunduğu 6 noktaya sefer yapılması konusunda anlaşmaya varıldı.
Atlasjet yönetimi de, iki ülke arasında yapılan anlaşma sonrası özellikle işadamlarından gelen yoğun talebi de dikkate alarak Erbil'e, İstanbul'un yanı sıra Ankara ve Adana'dan da uçma kararı aldı. Atlasjet Havayolları CEO'su Orhan Coşkun, haftanın 5 günü gerçekleştirilen İstanbul-Erbil uçuşlarında yüzde 80'inin üzerinde doluluk yakaladıklarını ifade ederek, İstanbul uçuşundaki yoğunluğun, Ankara ve Adana seferlerinin açılması yönünde cesaret verdiğini söyledi. Uçuşların artırılması ve yaygınlaştırılması konusunda özellikle işadamlarından büyük talep geldiğine dikkat çeken Coşkun, "Ankara'dan Erbil'e gidecek yolcularımız, önce İstanbul'a uçtuklarından zaman kaybı yaşıyordu. Bu sıkıntının da ortadan kalkması amacıyla 8 Eylül'den itibaren haftanın 6 günü Ankara ve Adana'dan Erbil'e uçma kararı aldık. Özellikle başkent Ankara'yı Erbil'e bağlayacağımız için büyük heyecan duyuyoruz." dedi. Irak ile ticaret hacmini üç yıl içinde 20 milyar doların üzerine çıkarmayı planlayan hükümet, bu hedefe ulaşmak için havayolu köprüsünün kesintisiz olarak gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çekiyordu. Ancak bugüne kadar sadece eski tip uçaklarla yapılan tarifesiz uçuşlarda yaşanan sıkıntılar, işadamlarının büyük tepkisine sebep oluyordu.
Charter (tarifesiz) şirketlerin büyük rağbet gösterdiği İstanbul-Erbil uçuşları, 1995'te Fly Air ile başlamıştı. Dışişleri Bakanlığı'nın izni alınarak başlatılan uçuşlar ilk olarak 1995 Ağustos'unda İstanbul'dan Süleymaniye'ye gerçekleştirildi. 1 ay sonra da Erbil uçuşları başladı. Fly Air, 2006 Eylül'ünde kira süreleri sona eren 2 MD uçağını iade edince, uçuşlar durduruldu. Daha sonra Erbil'e, TT Airlines uçmaya başladı. 14 Aralık'a kadar haftada 3 sefer yapan TT Airlines'in uçuşları, 'teknik yetersizlik' sebebiyle durdurulunca, maddi sıkıntı yaşayan World Focus Havayolları uçuşlar için harekete geçti. Ancak, World Focus da, SHGM'den permi (uçuş izni) ve uçağın bakım onayını alamadığı için Erbil'e uçamadı. Daha sonra onay alan World Focus, uçuşlarına Ank Air ismiyle devam etti. Haziranın ilk haftası 150 yolcunun Atatürk Hava Limanı'nda 2 gün mahsur kalmasıyla yaşanan kriz sebebiyle 8 Haziran'da uçuşlar bir kez daha durduruldu. Kuzey Irak pazarındaki boşluğu değerlendiren Atlasjet Havayolları ise ilk defa 'tarifeli uçuşlar' yapılması için harekete geçti ve SHGM'den onay aldıktan sonra 29 Haziran'dan itibaren İstanbul'dan Erbil'e haftada 5 tarifeli uçuş gerçekleştirmeye başladı.
Tarifeli seferlerle 1,5 ayda 7 bin 200 yolcu taşıdı
Atlasjet Havayolları, bugüne kadar sadece charter (tarifesiz) uçuşların yapıldığı Erbil'e, 1,5 ay önce tarifeli sefer başlatmıştı. 'Güvenlik, uçuş emniyeti ve bilet paralarının ödenmemesi' gibi sebeplerle birçok kez sekteye uğrayan Erbil uçuşları, 29 Haziran'dan itibaren her hafta pazartesi, salı, çarşamba, perşembe ve pazar tarifeli olarak gerçekleştiriliyor. 2 yaş ortalamasına sahip CRJ 900 ve Airbus 319 tipi uçaklarla yapılan uçuşlarda bugüne kadar yaklaşık 7 bin 200 yolcu taşındı. Şirket, 8 Eylül'de başlayacak Ankara-Erbil ve Adana-Erbil uçuşlarıyla birlikte 2008'de toplam 20 binin üzerinde yolcu uçurmayı planlıyor. Erbil uçuşları, tüm vergi ve sigortalar dahil İstanbul ve Ankara'dan yaklaşık 700, Adana'dan da yaklaşık 600 dolara (gidiş-dönüş) gerçekleştirilecek. Yolcular, biletlerini internetten ve telefonla alma imkanına kavuşurken, İstanbul'da aktarma yaparak yurtiçi ve yurtdışı bağlantılı uçuşlardan yararlanabiliyor.
Mustafa Gün-Zaman