Türk Sivil Havacılığını Geliştirme Vakfı (HAVAK), Türk Sivil Havacılığı’nın medya ile olan ilişkilerinde doğru bilgi akışını sağlama amaçlı ‘Türk Sivil Havacılık Sektöründe Medya İlişkileri’ konulu panel düzenledi.
Sunuculuğunu HAVAK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Berksan’ın yaptığı panele My Teknik ve ACT Kargo CEO’su Yavuz Çizmeci, TALPA Başkanı Ali Ziya Yılmaz, Onur Air CEO’su Şahabettin Bolukçu, İmage Halkla İlişkiler’in kurucusu ve ülkemizde halkla ilişkilerin duayeni olarak kabul edilen Betül Mardin, Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halük Gürgen, HAVAK Yönetim kurulu üyesi Aydın Ertüzün, Onur Air İletişim Direktörü Rauf Gerz, İstanbul Havalimanları Muhabirleri Derneği Başkanı Cemil Yıldız, havayolu şirketi temsilcileri ve gazeteciler katıldı.
Atatürk Havalimanı TAV Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde havayolu şirketlerinin yöneticileri gazetecilerden son yıllarda büyük bir ivme kazanan havacılığımıza zarar gelmemesi için yazdıkları haberlerde biraz daha dikkatli ve titiz olmaları çağrısında bulundu. Yöneticilerin eleştirileri genelde havacılıkta olağan sayılan olayların ‘flaş, flaş’ veya ‘Facia ucuz atlatıldı’, ‘Faciaya ramak kala’ gibi ifadeler yerine, daha serinkanlı ve halkı paniğe sevk etmeden, havacılığa karşı da soğutmadan yansıtmaları noktasında toplandı. Onur Air CEO’su Şahabettin Bolukçu, 5-6 sene öncesine kadar Türkiye’de 4 milyon 359 bin kişinin uçağa bindiğini, bu rakamın özel şirketlerin iç hatlarda uçmaya başlamasıyla 14 milyon 500 bin kişiye çıktığını hatırlattı. Medyanın desteğine ihtiyaç duyduklarını söyleyen Bolukçu, bu işbirliğine örnek olarak 2005 yılında Hollanda ile yaşadıkları gergin süreç boyunca medya ile yaptıkları işbirliğini gösterdi. TÖSHİD ve HAVAK Başkanı Yavuz Çizmeci de abartılı başlıklardan yakınarak, son 10 ayda medyada havacılıkla ilgili yer alan haberleri bir öğrenciye burs da vererek, derlettiğini açıkladı. Çizmeci, abartılı haberlerden sektörün olduğu gibi tüm ülkenin zarar gördüğünü söyledi. TALPA Başkanı Ali Ziya Yılmaz da özellikle kriz ortamlarında dernek olarak bizzat yer alacaklarını ve basının doğru bilgilendirilmesine çalışacaklarını açıkladı.
Basına yönelik bu eleştirilere adeta cevap niteliği taşıyan cevapları veren ise Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halük Gürgen oldu. Gürgen, bu tür durumlarda gazetecilerin suçlanamayacağını belirterek, havayolu şirketlerine kurumsal iletişim departmanları kurmalarını tavsiye etti. Gürgen, özellikle kriz olaylarında firmaların iletişim departmanlarının basını doğru bilgilendirmesinin önemini vurguladı.
Onur Air İletişim Direktörü eski gazeteci Rauf Gerz de basının önemini ve gücünü basın sektöründen havacılık sektörüne geçtiğinde daha iyi anladığını belirterek, kendi şirketleri adına basınla son derece iyi ilişkiler içinde bulunduklarını, ellerinden geldiği kadar hızlı, seri ve doğru bilgileri ilettiklerini dile getirdi. Halkla İlişkilerin duayeni olarak kabul eden ve ayağındaki rahatsızlığa rağmen panele katılan Betül Mardin de örnekler vererek, havayolu şirketlerine daha profesyonel iletişim departmanları oluşturma çağrısında buldu. Mardin, “Eğer krizi siz yönetemezseniz, inisiyatif habercilerin eline geçer. O zaman yapılan haberleri eleştirme hakkınız kalmaz” dedi.
Son derece yararlı tartışmaların ve görüşlerin dile getirildiği panel, soru-cevap şeklinde devam etti.