Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği(TÖSHİD) Başkanı ve ACT Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Çizmeci, rekor seviyeye çıkan petrol fiyatları nedeniyle çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Çizmeci, ‘Geç bile kaldık’ dediği açıklamaları Türk Sivil Havacılığını Geliştirme Vakfı HAVAK’ın ‘Türk Sivil Havacılık Sektöründe Medya İlişkileri’ konulu panelin sonunda yaptı.
‘ Bu petrol bizi yaktı. İçimizi de yaktı, dışımızı da yaktı’ diyen Çizmeci şunları söyledi:
“Petrolün varil fiyatının 130 doları aşmış olması adeta bir bölgesel harp ilanı, dünya harbi ilanı gibi bir şey. Şu anda kimse farkında değil. Ne Türkiye’de, ne uluslararası platforma. Oysa petrolün 130 doların üzerinde durması uzun süre devam edecek olursa, büyük ülkeler ciddi ekonomik sorunlarla karşılaşabilir. Bizler de ciddi ekonomik sorunlarla karşılaşacağız. Dolayısıyla 130 doların üzerine çıkması Türkiye’nin ciddi sorunu, dünyanın ciddi sorunu. Tüm sektörlerin ve bizim ciddi bir sorunumuz. Bizi daha fazla ilgilendiriyor, çünkü bizim maliyet girdilerimiz içinde havacılıkta petrolün ağırlığı çok fazla . Bu fiyatlarla havacılık işleri artık sürdürülemez. Ben bugünden söylüyorum; Önümüzdeki 3-4 ayda göreceğiz şirketler kapılarına kilit vurmaya başlayacak. Bütün uçuşlar durabilir. Çünkü bunun böyle devam etmesi mümkün değil. Fiyat artışlarının tamamının müşteriye yansıtmak da mümkün değil”.
Yavuz çizmeci petrol fiyatları ile ilgili şu çağrıda bulundu:
“Yapılması gereken şey, sektörün bütün oyuncularının, bütün havayollarının, bütün havaalanı işletmecilerinin ve devletin ilgili bürokratik birimlerinin bir araya gelerek, ‘Bu maliyet girdilerini nasıl aşağıya çekeriz’ çare aramaları. Bunun için de çok ciddi bir dayanışma içinde olmamız lazım. Bu işi tek başına kimse çözemez. Tek başına güçlü veya güçsüz hiçbir firma çözemez. Bu işi sektörün tüm oyuncuları, devlet dahil bir arada olunursa o zaman bu iş çözülür. O zamanda Türkiye’de son 5-6 senede havacılık sektöründe yakalanan bu güzel trend devam eder. Dileğimiz bundan yana. Amacımız felaket tellağı yapmak değil, sektörün bütün elemanlarının, devlet dahil bir araya gelip asgari müşterekleri bulmasıdır”.
İşte Çizmeci'nin açıklamaları....