ILS eksikliği ülkemizde meydana gelen birçok uçak kazasının sebebi olarak gösteriliyor. ILS sistemi en son Isparta'nın Keçiborlu ilçesi yakınlarında düşen Atlasjet uçağıyla gündeme gelmişti.
ILS sisteminin kurulamayışı, kış şartlarında Diyarbakır'ın Batı ile irtibatının kesilmesine sebep oluyordu. Sisli havalarda uçuşların sık sık iptal edildiği Diyarbakır Havaalanı'nda aletli iniş sistemi nihayet devreye girdi.
75 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasının meydana geldiği 8 Ocak 2003 tarihinden beri gündemde olan Diyarbakır Havaalanı'na ILS cihazının yerleştirilmesi çalışmaları tamamlandı. Görüş mesafesinin yeterli olmadığı durumlarda uçuşları mümkün kılan ILS cihazının Diyarbakır Havaalanı'na kurulmasıyla büyük sorun aşılmış oldu. Anlaşma yapılan firma tarafından cihazın ayar işleri sonuçlandı.
Amerika'dan gelen uzman ekibin yaptığı test sonucu olumlu çıkınca, 10 Mart'tan itibaren sistem hizmet vermeye başladı.
ILS kurulması teknik olarak mümkün olan hava alanlarına sistemin kurulması yönündeki çalışmalar kapsamında, Diyarbakır Havaalanı için temin edilen ILS cihazının montajı ve teknik kontrolleri yapılarak kullanıma hazır hale getirildi. Havayolu şirketleri konuya ilişkin bilgilendirilirken, cihazın kullanımı sivil havacılığın hizmetine sunuldu.
Diyarbakır'daki havalimanın askeri amaçlı kullanıldığı ve 3 pistin DHİ'ye kiralandığı için ILS sistemi bulunmuyordu. Diyarbakır'dan Ankara, İstanbul ve İzmir'e günde sabah öğlen ve akşam olmak üzere THY, Sun Ekspres ve Onur Air havayolları 7 sefer gerçekleştiriyor. Ayrıca bölgeden hacca gidenler de Diyarbakır Atatürk Havalimanı'ndan hareket ediyor.
Diyarbakır Havaalanı çevresindeki dereler, kışın yoğun sis üretiyor. Bu nedenle bazı yıllar 100'ün üzerinde uçuş iptali yaşandı. ILS cihazı sayesinde uçuş iptallerinin sayısında büyük azalma olması bekleniyor.